Έντονες πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Έντονες πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Σε αρνητικό έδαφος με σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 1,5% διαπραγματεύονται στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τις νέες ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που πυροδότησαν σε sell-off στον τεχνολογικό κλάδο χτες και δείχνουν να προκαλούν γενικότερα αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,76% και κινείται στις 437,6 μονάδες, με πίεση από τον τομέα των ταξιδιών και αναψυχής που πραγματοποιεί βουτιά 4%, ενώ όλοι οι κλάδοι του κινούνται στο «κόκκινο».

Παρόμοια πορεία ακολουθούν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες, όπου στη Γερμανία ο DAX χάνει 1,88% και κινείται στις 15.112 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει πτώση 1,9% κινούμενος στις 6.265 μονάδες, ενώ οι απώλειες του FTSE 100 στη Βρετανία έφτασαν το 2% με τον δείκτη στις 6.974 μονάδες.

Λίγο καλύτερη δείχνει η αντίδραση της περιφέρειας στις πιέσεις, όπου ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 1,24% και κινείται στις 9.029 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,2% κινούμενος στις 24.460 μονάδες.

Οι σημερινές απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών έρχονται σε συνέχεια του αρνητικού κλίματος στις ασιατικές αγορές και του χτεσινού sell-off στην τεχνολογία στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές άφησαν μετοχές όπως των Apple και Microsoft (-2,58% και -2,09% αντίστοιχα) στον απόηχο των ενδείξεων για αύξηση του πληθωρισμού η οποία θα πιέσει την Fed να συσφίξει την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της.

Ως προπομπός, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στην Κίνα έδειξαν ότι οι τιμές του καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 1%, ωστόσο ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε στο 6,8%, ξεπερνώντας έτσι σημαντικά τις εκτιμήσεις για ρυθμό 6,5% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Αύριο Τετάρτη δημοσιεύονται στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κληθεί να αναθεωρήσει τη νομισματική της πολιτική καθώς οι τιμές αυξάνονται με το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε εταιρικό επίπεδο, οι Ubisoft και Thyssenkrupp ανακοίνωσαν πριν την έναρξη των συνεδριάσεων τα αποτελέσματα τριμήνου και υποχωρούν κατά 1,4% και 4,5% αντίστοιχα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι όλες οι μετοχές του Stoxx 50 κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα με το κλίμα της ημέρας ωστόσο, ο τίτλος της THG πραγματοποιεί ράλι αφότου έγινε γνωστό ότι έχει συγκεντρώσει νέα χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 730 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιαπωνικό Όμιλο Softbank.