Ελεγχόμενες πιέσεις στις ευρωαγορές

Ελεγχόμενες πιέσεις στις ευρωαγορές

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας συντηρεί τη νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών με επίκεντρο τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό, την ώρα που αναμένουν το νέο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στο -0,3% και τις 455,82 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να ηγείται των απωλειών, ωστόσο η ανοδική κίνηση των τραπεζών και των εταιρειών που σχετίζονται με τα εμπορεύματα περιορίζει την πτώση.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κινείται στις 15.163 μονάδες με πτώση 0,3%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,15% και διαπραγματεύεται στις 6.550 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αντίθετα με το κλίμα της ημέρας διατηρείται σε θετικό έδαφος με μικρή άνοδο 0,2% στις 7.108 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται με απώλειες 0,25% στις 25.980 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% και βρίσκεται στις 8.947 μονάδες.

Γενικότερα, η προηγούμενη εβδομάδα στις αγορές παγκοσμίως χαρακτηρίστηκε από εκτίναξη της μεταβλητότητας, καθώς μια σειρά από αβεβαιότητες δείχνουν να προκαλούν έντονη νευρικότητα στους επενδυτές.

Στο επίκεντρο της προσοχής επενδυτικής κοινότητας έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα οι τιμές τις ενέργειας, καθώς το ράλι που καταγράφουν έχει θέσει σε αμφιβολίες το κατά πόσο ο υψηλός πληθωρισμός έχει τον προσωρινό χαρακτήρα που του αποδίδουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, ή τελικά ήρθε για να μείνει.

Σε αυτό το κλίμα, μετά από μια μικρή υποχώρηση που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, με φόντο τα υψηλά αποθέματα που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, σήμερα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με την τιμή του Brent να έχει φτάσει πλέον σχεδόν τα 84 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας υψηλό επτά ετών.

Κατά τα άλλα, στις εταιρικές επιδόσεις της ημέρας, στήριξη στον Stoxx 600 δίνουν οι μετοχές της Thyssenkrupp με ράλι 3,7% και της γερμανικής φαρμακευτικής MorphoSys με 4%, της οποίας θεραπεία για το Αλτσχάιμερ έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, η TUI σημειώνει απώλειες 3,8% καθώς αυξάνονται οι ακυρώσεις ταξιδιών και πτήσεων.