Είναι το Bitcoin του 2021 η ολλανδική τουλίπα του 1637;

Είναι το Bitcoin του 2021 η ολλανδική τουλίπα του 1637;

Με 32.000 αμερικάνικα δολάρια μπορεί κανείς να αγοράσει ένα τίμιο οικογενειακό αυτοκίνητο, ή ένα εξαιρετικά καλής κατάστασης μεταχειρισμένο μεγάλου κυβισμού, να αποκτήσει ένα δυάρι στην Κυψέλη ή 450 γραμμάρια χρυσού. Μπορεί ωστόσο να μην κάνει τίποτα από όλα αυτά και να αγοράσει μία μονάδα Bitcoin.

Το Bitcoin δεν θα τον πάει στον προορισμό του με ταχύτητα και ασφάλεια, ούτε θα του δώσει κατάλυμα σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας. Το Bitcoin θα του δώσει την υπόσχεση ότι κάποτε θα γίνει το βασικό ανταλλακτικό μέσο με το οποίο θα μπορεί να διεκπεραιώνει τις συναλλαγές του. Κάποια στιγμή στο μέλλον.

Δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω γιατί η αξία αυτού του ανταλλακτικού μέσου ανατιμάται με αυτόν τον ρυθμό χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί μια θεμελιώδης ή χρηστική αξία που θα λειτουργούσε ως οδηγός για τις προοπτικές του νομίσματος. Ακόμα και η Tesla η οποία έχει στοχοποιηθεί για την αποτίμηση της παρέδωσε πέρυσι 500.000 αυτοκίνητα, είχε δηλαδή ένα έργο να παρουσιάσει που ανεξάρτητα από το αν είναι λίγο ή πολύ είναι «κάτι».

Στο Bitcoin φαίνεται ότι οδηγός στην ανατίμηση της τιμής είναι ο μικρός αριθμός των κρυπτονομισμάτων που είναι σε κυκλοφορία. Θυμίζει λίγο τις ένδοξες στιγμές του Ερμή και των Γενικών Αποθηκών για τους γνώστες της παλιάς Σοφοκλέους, μετοχές οι οποίες διέπρεψαν το 1999 με συνεχή limit up και τετραψήφιες ποσοστιαίες αποδόσεις λόγω του μικρού αριθμού μετοχών και της συγκέντρωσης τους σε λίγα χέρια. Με την μόνη διαφορά πως ακόμα και εδώ υπήρχε μια υποκείμενη αξία, μια περιουσία που μπορούσε να αποτιμηθεί και να λειτουργήσει ως μπούσουλας στο που είναι το «ακριβό» και που είναι το «φθηνό».

Η συνολική αξία πλέον του Bitcoin υπολογίζεται σε μισό τρισ. δολάρια. Δεν είναι μια αποτίμηση που δημιουργεί εφησυχασμό, η έκθεση ακόμα και αμοιβαίων κεφαλαίων στις διακυμάνσεις του νομίσματος του προσδίδει συστημικές ιδιότητες. Το επιχείρημα στο οποίο οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι βασίζουν την προσδοκία τους είναι η αύξηση της τιμής χωρίς άλλη αιτιολογική πρόταση. Δεν υπάρχει πιο αυτοαναφορική προσδοκία. Το πρόβλημα με τις αυτοαναφορικές προσδοκίες είναι όταν πάψουν να εκπληρώνονται. Όπως έγινε με τις τουλίπες.

Ο λόγος για τον οποίο η Νέα Υόρκη δεν ονομάζεται «Νέο Αμστελόδαμο» έχει να κάνει με την ήττα των Ολλανδών από τους Βρετανούς το 1664. Ο βασικός λόγος που οι Ολλανδοί έχασαν έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ολλανδία λίγο πριν από εκείνη την περίοδο: Το σκάσιμο της ανόδου της τουλίπας (1637) οδήγησε πολλούς Ολλανδούς στην χρεοκοπία με αποτέλεσμα τα δημόσια οικονομικά να υποστούν καθίζηση με συνέπειες στην συντήρηση του στρατού και την αγορά εξοπλισμού. Στο αποκορύφωμα της ανόδου ένας βολβός τουλίπας ισοδυναμούσε με έξι φορές το μέσο ετήσιο μισθό ενός Ολλανδού.

Ίσως σε λίγα χρόνια με ένα Bitcoin να μπορεί να αγοράσει κανείς μια πολυκατοικία στην Κυψέλη ή ακόμα και μια βίλα στην Μύκονο και όλα αυτά να μην είναι παρά οι φόβοι ενός δύσπιστου παραδοσιακού αναλυτή. Προς το παρόν και μέχρι να γίνει ένα καθολικά αποδεκτό ανταλλακτικό μέσο συναλλαγών θα προτιμήσω το δυάρι και ας είναι και υπόγειο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.