Έδυσε το αστέρι της Cathie Wood και της ARK;

Έδυσε το αστέρι της Cathie Wood και της ARK;

Η Cathie Wood, αποτελεί ένα ζωντανό θρύλο, για τις νέες γενιές επενδυτών. Πρώτα απ’ όλα διότι είναι γυναίκα, πράγμα σπάνιο στην αφρόκρεμα των κορυφαίων διαχειριστών. Κατά δεύτερον, επενδύει στην τεχνολογία και στην καινοτομία, μιλάει με πάθος για τo fund “ARK Innovation ETF (ARKK)” που διαχειρίζεται και υποστηρίζει με ανυπέρβλητο ενθουσιασμό τις αναπτυξιακές εταιρίες, δηλαδή τις εταιρείες των οποίων οι αποτιμήσεις υποστηρίζονται από προσδοκίες και σχέδια και όχι από τα κέρδη και τα υπόλοιπα οικονομικά και επιχειρηματικά θεμελιώδη μεγέθη. Πολλοί ομιλούν για το νέο Warren Buffett και τη νέα επενδυτική ναυαρχίδα σαν την Berkshire Hathaway Inc. (BRK.A).

Σήμερα η μετοχή της ARKK, έχει υποχωρήσει από τα υψηλά των $159,70, που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο του 2021, στα $70,80. Ακολουθώντας μια πτωτική πορεία της τάξης του -55,66%.

Όμως δεν είναι μόνο το ARK Innovation ETF (ARKK), που είδε την αξία ενεργητικού του, να υποχωρεί κατά -23,36% από τις 31/12/2021.

Το ίδιο έχει συμβεί με το ARK Genomic Revolution ARKG ETF (ARKG) που επενδύει σε εταιρίες που προβαίνουν σε έρευνες σχετικές με το ανθρώπινο γονιδίωμα, με πτώση -33,89% από τη αρχή του έτους, με το ARK Next Generation Internet ETF (ARKW) που επενδύει στο διαδίκτυο της «επόμενης ημέρας», με -16,65%, με το ARK Fintech Innovation ETF (ARKF) που επενδύει στο χώρο του fintech, με -17,70%, με το ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (ARKQ) που επενδύει στον χώρο της αυτόνομης οδήγησης οχημάτων και της ρομποτικής, με το ARK Space Exploration @ Innovation ETF (ARKX) που επενδύει σε διαστημικά προγράμματα και άλλα.

Οι μεγαλύτερες συμμετοχές του ARK Innovation ETF (ARKK), είναι σε εταιρείες όπως η Tesla, η Invitae, η Square, η Crisp Therapeutics, η Roku, η 2U, η illumine, η Zillow, η Compugen και η Editas Medicine.

Έχουν κάτι αρνητικό αυτές οι εταιρείες; Φυσικά και όχι. Είναι πρωτοποριακές εταιρείες, που έχουν μεγάλες πιθανότητες να μεταβάλουν όχι μόνο τον ρου της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τον ρου της ανθρωπότητας και του κόσμου, όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό οι καινοτόμες αυτές εταιρείες, ή έστω η πλειονότητα τους να συνεχίζουν να παρουσιάζουν και στο μέλλον, τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Και αυτό διότι φαίνονται ικανές να προσφέρουν σημαντικές απαντήσεις και λύσεις, στον χώρο της καινοτομίας.

Είναι όμως αυτό κάτι που αρκεί; Είναι ικανοί οι ρυθμοί ανάπτυξης να διατηρήσουν αυτές τις αποτιμήσεις; Αν οι αποτιμήσεις στηρίζονται στις προσδοκίες, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.  Αν όμως οι αποτιμήσεις στηρίζονται στις κερδοφορίες και στις μερισματικές πολιτικές, δηλαδή σε απτά αποτελέσματα και όχι σε υποθετικές υπεραξίες, τότε πιθανότητα αυτό δεν θα συμβεί.

Όταν κατά τη διάρκεια του Q3 του 2021, είχαν εκφραστεί οι πρώτες ενστάσεις της επενδυτικής κοινότητας για την αποδοτικότητα του ARK Innovation ETF (ARKK), το οποίο σε αντίθεση με  το γενικότερο χρηματιστηριακό πάρτι της Νέας Υόρκης, είχε υποχωρήσει κατά -20%, η Cathie Wood είχε δηλώσει ότι η πτωτική πορεία, αφορούσε κάποιες πρόσκαιρες ρευστοποιήσεις, που δεν ήταν ικανές να μεταβάλουν το πνεύμα και τη στρατηγική της εταιρείας. Ωστόσο διαψεύστηκε πανηγυρικά.

Σαν απάντηση στις αιτιάσεις των επενδυτών, αλλά και στις σχετικές δηλώσεις του γκουρού της Wall Street Michael Burry, το ARK άρχισε να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε εταιρείες που έχουν έκθεση στο bitcoin. Σε εταιρείες που είτε χρησιμοποιούν το bitcoin σαν μέσο συναλλαγών με τους πελάτες τους, είτε έχουν τοποθετήσει μέρος των ρευστών διαθεσίμων τους σε αυτό. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται, ότι η κίνηση αυτή δεν βοήθησε το ETF, αλλά αντίθετα το οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση.

Στο ακόλουθο διάγραμμα της macroaxis, παρακολουθούμε την αρνητική απόκλιση που έχει το ARK Innovation ETF (ARKK), σε σχέση με το σημείο αναφοράς του, που είναι η πορεία του Nasdaq. Έτσι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου ο Δείκτης του Nasdaq (ΙΧΙC) παρουσιάζει άνοδο της τάξης του +7,15%, ενώ αντίθετα το ARKK σημειώνει πτώση κατά -35,73%.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το αστέρι της Cathie Wood και της ARK, έχει δύσει. Πιθανότητα να βγει νικητής στον χρηματιστηριακό μαραθώνιο. Ωστόσο για τους επενδυτές που στρατηγικά θέλουν να πατάνε στα πόδια τους, η εικόνα του αστεριού, είναι πλέον αρκετά θολή.