Δυναμικό ντεμαράζ αγοραστών στο ΧΑ με ισχυρό τζίρο

Δυναμικό ντεμαράζ αγοραστών στο ΧΑ με ισχυρό τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω εμφατικής επανόδου των αγοραστών που έκαναν δυναμικό ντεμαράζ, με σημαντική αύξηση του τζίρου που ξεπέρασε μετά από καιρό τα 102 εκατ. ευρώ, εν μέσω διεύρυνσης επενδυτικών επιλογών και σε blue chips που είτε είχαν μείνει πίσω, είτε έχουν λόγους ανόδου όπως ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development.

Η ελληνική αγορά είχε υστερήσει με έμφαση χθες Δευτέρα έναντι των διεθνών αγορών λόγω κάποιων φημών για νέα μεγάλη καθυστέρηση στην υπόθεση του διαγωνισμού για τα καζίνο (που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται), οπότε σήμερα οι αγοραστές επανήλθαν δυναμικά, «χτίζοντας» εκ νέου θέσεις σε ισχυρά blue chips, κάνοντας τη διαφορά.

Μάλιστα, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 25 έκλεισαν στα υψηλά ημέρας, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη για την αυριανή συνεδρίαση, ενώ το γεγονός ότι η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 102,5 εκατ. ευρώ (με μόνο τα 12,75 εκατ. ευρώ σε πακέτα), μαρτυρά τη δραστηριοποίηση νέων κεφαλαίων, κάτι ιδιαίτερα θετικό.

Η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά, έχει κάνει τη διόρθωσή της έως τις 860 μονάδες πρόσφατα, έχει δημιουργήσει συμπαγή βάση πέριξ των 885 - 895 μονάδων, έχει εναλλακτικές στηρίξεις λόγω του rotation χαρτοφυλακίων, οπότε κάλλιστα – αν συνεχιστεί το καλό κλίμα – μπορεί να επιχειρήσει την υπέρβαση των 900 μονάδων προσεχώς.

Σε κάθε περίπτωση, το momentum παραμένει υπέρ των long, καθώς σε κάθε διορθωτική συνεδρίαση οι τζίροι και οι όγκοι μειώνονται σημαντικά, ενώ στις ανοδικές ημέρες αυξάνονται γεωμετρικά. Στην ανοδική συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο τζίρος ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ, στη διορθωτική συνεδρίαση της Δευτέρας (-1,16%) η αξία συναλλαγών έπεσε στα 64,25 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει να γίνει πολλούς μήνες, μιλώντας για «καθαρές» συναλλαγές και όχι αναδιαρθρώσεις δεικτών κ.λπ.

Οι θετικές εξελίξεις στη ΔΕΗ και στη Lamda Development ήταν οι κεντρικοί καταλύτες σήμερα, αν και σημαντικά πονταρίσματα έγιναν και σε άλλους – κορυφαίους – τίτλους όπως ο ΟΠΑΠ που «έτρεξε» με άνοδο 4,59%!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894,49 μονάδες με άνοδο 1,56% που ήταν και το «ταβάνι» της ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 880,68 μονάδες κοντά στο άνοιγμα. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.245,20 μονάδες με άνοδο 1,13%, οπότε μένει να δούμε αν θα μπορέσει να υπερβεί και να κατοχυρώσει τις 2.250 μονάδες, κάτι που αποτυγχάνει να κάνει όλα τα τελευταία χρόνια.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 855,14 μονάδες χωρίς διακύμανση, ενώ ο Mid Cap εν μέσω μεικτών προσήμων, έκλεισε στις 1.169,93 μονάδες με άνοδο 0,87%.

Καθ'' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δέσποσε η μετοχή της ΔΕΗ που έφτασε να κερδίζει άνω του 9% φτάνοντας στα 4,25 ευρώ, ενώ έκλεισε στα 4,12 ευρώ (νέα υψηλά δυόμισι ετών), με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 956 εκατ. ευρώ.
Η αγορά επιδοκιμάζει τις χθεσινές ανακοινώσεις για το νέο business plan της Επιχείρησης, με την εικόνα στο χρηματιστήριο να το δείχνει ξεκάθαρα αυτό. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η μετοχή έκανε ράλι +19%, ενώ είναι μακράν το κορυφαίο blue chips του 2019 έχοντας άνοδο άνω του 210%!

Μολονότι ο δρόμος της εξυγίανσης είναι μακρύς και επίπονος, με μεγάλο βραχνά το δανεισμό, η αγορά πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει ένα από τα πολύ δύσκολα στοιχήματα άμα της ανάληψης των καθηκόντων της. Και ασφαλώς, η περίπτωση της ΔΕΗ, είναι τεράστιας σημειολογίας για την οικονομία, την κοινωνία και την κυβέρνηση.
Από κοντά και ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ που έκλεισε με άνοδο 7,27% στα 2,36 ευρώ διακινώντας όγκο πάνω από 1 εκατ. μετοχές!

Δυναμική κίνηση έκανε και η Lamda Development που ενισχύθηκε κατά 4,79% με κλείσιμο στα 7,44 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 1,31 δισ. ευρώ, με ώθηση από τη μεγάλη επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου, η οποία καλύφθηκε κατά 1,1 δορές και ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια, καθώς αντλήθηκαν 650 εκατ. ευρώ.

Πλην αυτών των τίτλων, εξαιρετική εικόνα με άνοδο άνω του 2% είχαν επίσης τίτλοι όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Titan και Fourlis, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Motor Oil, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. Πτωτικά στον Large Cap έκλεισαν οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Eurobank και Ελλάκτωρ.

Στον Mid Cap, κέρδη 4,80% είχε η MIG, στο +3,04% η MLS, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης οι Ικτίνος, Attica Bank και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς, 70 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 37 που υποχώρησαν.