Διευρύνεται το ήπιο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

Διευρύνεται το ήπιο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Διευρύνεται το ήπιο ανοδικό σερί στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η σημερινή ήταν η 10η ανοδική συνεδρίαση στις δώδεκα τελευταίες από τις 3 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι οι long έχουν τον έλεγχο της αγοράς και με σχεδόν αθόρυβο τρόπο «χτίζουν» καλύτερα τεχνικά επίπεδα, με την αγορά πλέον να πλησιάζει την ευρύτερη ζώνη των 870 – 880 μονάδων.

Μολονότι στην αγορά δεν υπάρχει κάποιο εντυπωσιακό momentum με όγκους, τζίρους και «τρελές» αποδόσεις, εντούτοις καταγράφονται μεθοδικά βραχυχρόνιου τύπου πονταρίσματα σε επιλεγμένους τίτλους τραπεζών, FTSE 25 και Mid Cap, με φόντο τόσο την πρόσφατη ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, όσο και τα πολλά κυοφορούμενα deals.

Το πολύ βελτιωμένο – γενικά – διεθνές κλίμα παρέχει την απαραίτητη «κάλυψη» στους long του Χ.Α. που συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι και παρ'' ότι δεν εισρέουν σημαντικά νέα κεφάλαια, εντούτοις δεν υπάρχει και «σήκωμα» της ρευστότητας.

Η αγορά κράτησε με σχετική ευκολία την ζώνη των 850 – 860 μονάδων τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ η τρέχουσα που ξεκίνησε σήμερα είναι η τελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του Οκτώβρη, με το μήνα έως τώρα να κινείται ισορροπητικά.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η αγορά μέσω της συσσώρευσης στα παρόντα επίπεδα όλο το τελευταίο διάστημα, δημιουργεί βάσεις αναμένοντας νέους καταλύτες – ίσως από κάποια αναβάθμιση προσεχώς – για να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί εκ νέου προς τα προηγούμενα υψηλά της.

Άλλωστε, την προσεχή Παρασκευή 25 Οκτωβρίου αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, με αρκετούς να συγκλίνουν υπέρ κάποιας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή την ευρύτερη βελτίωση της κατάστασης – όπως αυτή μαρτυράται από την αγορά ομολόγων – αλλά και τις εξελίξεις που φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες.

Συνάμα, θετικό ήταν και σήμερα το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται ανοδικά, και τον DAX της Φρανκφούρτης πάνω και από τις 12.750 μονάδες.
Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την ήπια παλινδρόμηση σε οριακά πτωτικό πρόσημο στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, σ'' όλη την υπόλοιπη διάρκειά της κινήθηκε σε θετική τροχιά, έχοντας ξανά εξαιρετικά μικρή διακύμανση μόλις έξι μονάδων! Πιο αναλυτικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 867,16 μονάδες με άνοδο 0,53% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 867,45 μονάδες, ενώ το χαμηλό ήταν στις 861,88 μονάδες, ακριβώς δώδεκα λεπτά μετά την έναρξη.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,08 εκατ. ευρώ με τα 5,49 εκατ. ευρώ σε πακέτα στη Eurobank και ένα μικρό στη Motor Oil. H Eurobank πρωτοστάτησε σ'' όλη την αγορά από πλευράς τζίρου, διακινώντας πάνω από το 1/5 συνολικά, ήτοι 10,67 εκατ. ευρώ με τον ΟΤΕ στη 2η θέση με 6,88 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.156,54 μονάδες με άνοδο 0,47%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 836,94 μονάδες με άνοδο 1,52%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.227,96 μονάδες με άνοδο 1,77%. Στις τράπεζες ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 2,08%, η Eurobank +1,70%, Alpha Bank +1,50% και Εθνική +0,98%.

Στον υπόλοιπο FTSE 25 τρεις μετοχές έκλεισαν αμετάβλητες, πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Cenergy Holdings, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι Motor Oil, Titna, Aegean Airlines και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap υπήρξαν νέα πονταρίσματα με αρκετές μετοχές να ξεχωρίζουν. Η Intralot έκλεισε με κέρδη 8,41% και ισχυρό όγκο 1,12 εκατ. τεμάχια με φόντο τα σενάρια για σύμπραξη με τον ΟΤΕ για τη δημιουργία «παίκτη» στα τυχερά παιχνίδια, ενώ κέρδη 4,21% είχε η MIG.

Η MLS αντέδρασε σε ποσοστό 2,62% καθώς ενεργοποιήθηκε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, για τη στήριξη του τίτλου, ενώ κέρδη είχαν επίσης μετοχές όπως Intracom Holdings +2,77%, ΙΑΣΩ +2,84%, Κέκροπας +2,46%, Κρι Κρι +2%, Attica Bank +1,44%, Ικτίνος +1,55% κ.λπ. Στον αντίποδα, με πτώση έκλεισαν οι Έλτον, Πλαστικά Θράκης, Νηρέας, Profile και Παπουτσάνης.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν τίτλοι όπως Νάκας, Newsphone, Sato, Mevaco, Σελόντα, Inform Λύκος και Ιντερτέκ. Αντιέτως, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Pasal Development, ΑΕΓΕΚ, Ίλυδα, Κλωστ. Ναυπάκτου, ΕΚΤΕΡ, Κτήμα Λαζαρίδη, Δρομέας, Κορδέλλου, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Σωλ. Τζιρακιάν, Μουζάκης και Reds. Στο σύνολο της αγοράς 56 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν.