Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αντί να κοπάζουν, ενισχύονται οι ρευστοποιήσεις στις αγορές όπου η αρχική πίεση εξελίσσεται σε μαζικό sell off. Στην αγορά της Αθήνας η πτώση ξεπέρασε το 2,8%, με την πλειονότητα των μετοχών στο βαθύ κόκκινο και τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται προς τις 886 μονάδες. Το ξεπούλημα συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς και στις  ευρωπαϊκές αγορές καθώς Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο, Μαδρίτη βρίσκονται επίσης σε ελεύθερη πτώση με απώλειες που προσεγγίζουν το 3%, ενώ στη Wall Street τα παράγωγα δείχνουν αρνητικό άνοιγμα 700 μονάδων. 

Η μάχη με τις 900 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να μην μπορεί να κερδηθεί, τουλάχιστον για σήμερα και με τη διάσπαση των στηρίξεων στις 891 μονάδες είναι σαν να έχει ανοίγει η καταπακτή για χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Αρνητικά μηνύματα εκπέμπονται από το σύνολο της αγοράς καθώς καμία από τις μετοχές του FTSE Large Cap δεν μπορεί να συγκρατήσει τις απώλειες ή να βγάλει αντίδραση και όλες βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τίτλους των τραπεζών (-4,21% για τον κλάδο). Η Εθνική εξακολουθεί να χάνει σχεδόν το 6% της αξίας της και Πειραιώς, Alpha, Εurobank υποχωρούν σχεδόν κατά 4%. 

Σε τροχιά ισχυρών πιέσεων και οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας καθώς Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΔΕΗΓ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιλιναίος, ΕΥΔΑΠ κ.α, συγκεντρώνουν τα πυρά των πωλητών σημειώνοντας απώλειες που ξεπερνούν το 3%. 

Στο σύνολο της αγοράς 103 είναι οι μετοχές με πτώση έναντι μόλις 12 που κερδίζουν έδαφος, οι περισσότερες εκ των οποίων με πολύ χαμηλές συναλλαγές σε έναν συνολικό τζίρο που λίγο πριν τις 16.00 έτρεχε με 47 εκατ. ευρώ. 

 Η αφορμή για το sell off στο οποίο το ΧΑ δεν δείχνει ικανό να αντιδράσει, έρχεται από το εξωτερικό, καθώς Ευρώπη και Wall Street που ήδη βρίσκονται σε διορθωτική τροχιά το τελευταίο διάστημα, επιβαρύνονται από τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες συνέπειες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergarden, αλλά παράλληλα προβληματίζονται και από την πιθανότητα κατά τη διήμερη συνεδρίαση της FED να έχουμε αλλαγή στάσης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Το ντόμινο των παγκόσμιων γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων που προκαλεί δε η συμφωνία AUCUS μεταξύ ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας, προσθέτει μια ακόμη σοβαρή αφορμή για τους επενδυτές να μειώσουν θέσεις. 

   Στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ο δείκτης Dax που σήμερα προσέθεσε επιπλέον 10 μετοχές στη «λίστα» του, υποχχωρεί κατά 2,93% στις 15.036 μονάδες που αποτελούν χαμηλό δύο μηνών, ενώ σε ανάλογη πορεία βρίσκονται ο CAC 40 στο Παρίσι (-2,64%), ο FTSE MIB στο Μιλάνο (-2,89%). ο IBEX 35 στη Μαδρίτη (--2,21%), με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 2,37%. 

Πιέσεις εκδηλώνονται από νωρίς και στα παράγωγα της Νέας Υόρκης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει πάνω από 2%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,7% ενώ ο Nasdaq δείχνει επίσης ότι θα ανοίξει με πτώση άνω του 1,7%. 

Ισχυρές απώλειες άνω του 2,37% σημειώνει το ελληνικό χρηματιστήριο, χάνοντας τη μάχη με τις 900 μονάδες καθώς η πλειονότητα των μετοχών έχουν παραδοθεί στους πωλητές. Την ίδια στιγμή που το Χ.Α υποχωρεί μέχρι την πρώτη καθοριστική στήριξη στις 891 μονάδες, ξεπούλημα σημειώνεται και στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο, Μαδρίτη βρίσκονται επίσης σε ελεύθερη πτώση με απώλειες άνω του 2% ενώ παρόμοια εικόνα επικρατει και στα παράγωγα της Νέας Υόρκης.

Ως αφορμή για να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση η διόρθωση που έχει ήδη ξεκινήσει στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, προβάλλεται σήμερα η ανησυχία για τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande ο οποίος έχασε σήμερα το 14% της αξίας του οδηγώντας σε πτώση 3,33% τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο η υπόθεση της Evergrande που επιδρά στις αγορές. Ο εμπορικός πόλεμος που συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση με την Κίνα μετά και τη συμφωνία σύστασης της συμμαχίας AUCUS μεταξύ ΗΠΑ - Αυστραλίας και Γερμανίας που άφησαν έξω την Ε.Ε, δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα στις αγορές, την ίδια στιγμή που αυτή την εβδομάδα στην κρίσιμη συνεδρίαση της FED θα εξεταστεί αν έχει έρθει η ώρα για να ξεκινήσει το tapering, ο περιορισμός δηλαδή της αγοράς ομολόγων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα που θα αφαιρέσει ρευστότητα από τις αγορές.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η ελληνική αγορά δείχνει να επηρεάζεται αρνητικά από το διεθνές κλίμα που γίνεται όλο και πιο αρνητικό, με αποτέλεσμα από την έναρξη της συνεδρίασης οι πιέσεις που εκδηλώνονται να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες 2,3% στην περιοχή των 891 μονάδων, απώλεια των οποίων θα φέρει σε δοκιμασία την ανοδική τάση.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες με πτώση που υπερβαίνει το 3,37% καθώς η Εθνική χάνει πάνω από το 5% της αξίας της ενώ Πειραιώς, Alpha και Eurobank έχουν απώλειες 3%.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται και οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας, με τις Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Lamda, Μυτιλιναίο, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, κ.α να υποχωρούν από 2 έως 3%, ενώ ενδεικτικό της διάθεσης για μείωσης θέσεων στο ΧΑ είναι ότι καμία μετοχή από τον FTSE Large Cap δεν βρίσκεται στο πράσινο.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, η πτώση του Hang Seng κατά 3,3% λόγω των ανησυχιών περί κατάρρευσης της Evergarden, μεταδόθηκε σαν ηλεκτροσόκ με αποτέλεσμα οι ήδη μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν την Παρασκευή, να συνεχίζονται και σήμερα.

Ενδεικτικό είναι πως ο (ανανεωμένος) DAX 40 στη Φραγκφούρτη υποχωρεί κατά 2,08%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει μεγάλες απώλειες άνω του 2,26%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,21%, ενώ πτώση κοντά στο 2% καταγράφει και ο ισπανικός IBEX 35, με τον Stoxx 600 να πιέζεται 1,81% χαμηλότερα.

Πιέσεις επικρατούν από νωρίς και στα παράγωγα της Νέας Υόρκης, όπου ο Dow Jones έφτασε να χάνει περίπου 470 μονάδες ή 1,4% στις 33.9890 μονάδες, ενώ S&P και Nasdaq κινούνται κοντά στη ζώνη του -1%.

Οι αγορές τελούν και εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της FED όπου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το χρόνο έναρξης του tapering και ειδικότερα αν οι περιορισμοί στις αγορές ομολόγων θα ξεκινήσουν άμεσα ή θα μετατεθούν για τα τέλη της χρονιάς

Προφανώς η συμπεριφορά αυτή λειτουργεί επιβαρυντικά και στην εγχώρια αγορά και οφείλεται κυρίως στις αρνητικά διαμορφούμενες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν σχετικά με τις επικείμενες δηλώσες/αποφάσεις της FOMC για τον τρόπο χειρισμού της αποδυνάμωσης του υφιστάμενου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Παρεμπιπτόντως, ο Δείκτης κινδύνου VIX εκτοξεύτηκε στο +34% αγγίζοντας και πάλι τα υψηλά τετραμήνου στις 25 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε σε κρίσιμο τεχνικό σταυροδρόμι. Η κατοχύρωση των 910 μονάδων την Παρασκευή και η συν αυτώ εξαγωγή θετικών συμπερασμάτων μοιάζει να καταλύεται από το ακριβώς αντίστροφο και χειρότερο σενάριο της απώλειας των 899 (αντίστοιχα 2.160 για τον 25άρη), που ανοίγει τον δρόμο για τις 865.

Είναι λογικό να αναμένουμε επίσης σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας, όπου και απαιτείται αυξημένη εγρήγορση ώστε αφενός να μην εγκλωβιστούμε πεισματικά σε αγοραστικές θέσεις, αφετέρου να μην μπαινοβγαίνουμε με πολύ σφιχτά στοπ.

Η συμπεριφορά των επιμέρους μετοχών είναι φυσικά πτωτική, ωστόσο δεν έχει χαθεί ακόμα το ανοδικό τέμπο καμίας από όσες έχουν δώσει αγοραστικά σήματα, κάτι που τουλάχιστον δίνει ευκαιρίες επανεισόδου σε χαμηλότερα επίπεδα, και με τα σημεία εξόδου να είναι ακόμα πιο στενά.