Διεθνείς Αγορές: Kρίσιμη εβδομάδα - Ετοιμόρροπη τάση

Διεθνείς Αγορές: Kρίσιμη εβδομάδα - Ετοιμόρροπη τάση

Όσοι συνηθίζουν να παρακολουθούν στενά την τεχνική εικόνα των αγορών έχουν συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς τα ποικίλα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών και της ευρύτερης οικονομίας, τη ρητορική των Κεντρικών Τραπεζών και τις γεωπολιτικές συνισταμένες, έχουν σαφές αποτύπωμα στα διαγράμματα τεχνικής ανάλυσης.

Όπως μπορεί κανείς να δει στα διαγράμματα δύο εκ των πιο αντιπροσωπευτικών δεικτών που παρακολουθούν οι επαγγελματίες επενδυτές, τον S&P 500 και τον γερμανικό δείκτη Dax, το ανοδικό mometum έχει σαφώς πληγεί.

Πλέον το ζητούμενο για να αποκατασταθούν τα διαγράμματα είναι η άμεση και «γενναία» ανοδική απομάκρυνση από τη ζώνη των 4600-4620 μονάδων για τη μητέρα των αγορών και τη ζώνη των 15633-15733 μονάδων για τον γερμανικό δείκτη.

Αν και αυτή την εβδομάδα οι μέσοι κινητοί των 30 και των 50 ημερών λειτουργήσουν σαν σκληρή αντίσταση, αυξάνονται κάθετα οι πιθανότητες οι αγορές να δώσουν νέα χαμηλά στην επόμενη βουτιά.

Ποια είναι όμως τα μέτωπα που ενδεχομένως να λειτουργήσουν σαν βαρίδια στην προσπάθεια των δεικτών να απομακρυνθούν ανοδικά από τα κρίσιμα επίπεδα;

Για πόσο θα παραμείνει η ΕΚΤ η «τελευταία των Μοϊκανών»;

Σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια παρά το νέο ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο - 5,1%- ενώ επανέλαβε ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα μπει τέλος στο πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ).

Όμως για όσους παρακολούθησαν προσεκτικά την ορολογία στο κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης για την επιτοκιακή πολιτική, αλλά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, έγινε κατανοητό ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ίσως να είναι πιο κοντά από όσο εκτιμούσαμε πριν λίγες εβδομάδες.

Η τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ στην ερώτηση αν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ήταν ότι η ΕΚΤ τις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών, προκειμένου να έχει στη διάθεση της περισσότερα στοιχεία και να μπορεί να αποτιμήσει την κατάσταση με μεγαλύτερη σιγουριά. Μέχρι τότε όπως είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ:«Δεν μου αρέσει να δεσμεύομαι, δίχως να έχω τα κατάλληλα εχέγγυα».

Τουτέστιν, η συνεδρίαση του Μαρτίου μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας και ίσως κακώς οι αγορές βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι η πρώτη επιτοκιακή αύξηση θα έρθει το δ΄ τρίμηνο του 2022.

Η διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη καθοδήγηση της ΕΚΤ- ότι πλέον δεν αποκλείεται μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022, ή ακόμη και περισσότερες από μία- αλλάζει κατά πολύ την εικόνα που είχαμε για τον ρυθμό της επιτοκιακής πολιτικής στην Ευρώπη, κάτι που θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν και όσοι ασχολούνται με το Forex.

Όπως δήλωσε και η επικεφαλής της ΕΚΤ «Θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας με ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο διάστημα». Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα μέλη της ΕΚΤ αλλά και για τους επενδυτές.

Η φάκα που ακούει στο όνομα «υψηλές προσδοκίες»

Το 2022 μπορεί να αποδειχθεί μια χρονιά- παγίδα ειδικά για όσους δεν έχουν επενδυτική εμπειρία.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα την ίδια στιγμή που ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός επηρεάζει το εισόδημα των νοικοκυριών και τις δαπάνες τους και κατ’ επέκταση τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων.

Αν οι τιμές συνεχίζουν να πιέζουν προς τα πάνω, τότε σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος η συνθήκη αυτή θα βάλει σε κίνδυνο τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις. Για κάποιες μάλιστα τα «καμπανάκια» ήδη έχουν αρχίσει να χτυπούν από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Όσον αφορά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την επιρροή του στα αποτελέσματα κάποιων μεγάλων εταιρειών η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ενδεικτική, όπως άλλωστε ενδεικτική ήταν και η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Μπορεί η Microsoft, η Apple και η Alphabet να ανακοίνωσαν δυνατά αποτελέσματα, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις τεχνολογικές μετοχές, εντούτοις η Meta άλλαξε το κλίμα.

Τόσο τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας της Facebook, όσο και το guidance για την κερδοφορία του επόμενου τριμήνου κινήθηκαν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, οδηγώντας τη μετοχή στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της κατά 26,39%.

Βλέπετε η Facebook είναι μια μετοχή ευρείας αποδοχής τόσο από τα μεγάλα όσο και από τα μικρότερα χαρτοφυλάκια. Ειδικά τα τελευταία, πολλά από τα οποία ανήκουν σε σχετικά νέους κωδικούς, βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπα με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό πτώσης, κάτι που έπληξε την επενδυτική ψυχολογία αλλά και τη μέχρι πρότινος φιλοσοφία «buy the dips».

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν αρκεί απλά τα εταιρικά αποτελέσματα να είναι καλά, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνονται από ένα εντυπωσιακό guidance.

Δεν είναι μόνο οι υψηλές αποτιμήσεις που επιβάλλουν αυτή τη συνθήκη. Είναι και οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν όλα τα στοιχεία ενεργητικού σε ανατιμολόγηση.

Κάποια από αυτά μάλιστα πιθανότατα να οδηγηθούν σε «γενναία» ανατιμολόγηση, καθώς οι επενδυτές θα ζυγίσουν εκ νέου όχι μόνο την πορεία των μελλοντικών κερδών, αλλά και το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να πάρουν από τη στιγμή που η απομάκρυνση των επιτοκίων από το μηδέν αρχίζει να δημιουργεί μια «δεξαμενή» επιλογών μικρότερου ρίσκου.

Η κορύφωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Οι γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα δύο σχέδια διεθνών συνθηκών που τους είχε επιδώσει η Ρωσία, διεκδικώντας νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, διέρρευσαν στην ισπανική εφημερίδα El Pais παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής πλευράς να παραμείνουν εμπιστευτικές.

Αποφεύγοντας τις μακρυγορίες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι από τη στιγμή που οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την «πολιτική των Ανοικτών Θυρών του ΝΑΤΟ», η βασική αξίωση της Ρωσίας, για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία παραμένει αναπάντητη.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν προκύπτουν ερωτήματα του τύπου:

-Ποια θα είναι η ανταπάντηση του Κρεμλίνου;

-Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που θεωρούν ότι η Ρωσία επιταχύνει τις προετοιμασίες της για να προχωρήσει σε εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία, θα επαληθευτούν;

Δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εύκολα την απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες. Από την άλλη η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή και διαβεβαιώνει πως απλά θέλει εγγυήσεις τη δική της ασφάλεια.

Όπως και να έχει, τις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να υψώσουν όλες οι πλευρές τους τόνους, προκειμένου να επιτύχει η κάθε μια στο τέλος της ημέρας του διπλωματικού διαλόγου τα μέγιστα δυνατά.

Άλλωστε και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η δαμόκλειος σπάθη μιας πολεμικής σύρραξης μπορεί να δεσπόζει όσο το έδαφος είναι ακόμα παγωμένο, ήτοι το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Βλέπετε, τότε ξεκινά η περίοδος της τήξης των πάγων στην Ανατολική Ουκρανία και το έδαφος μέχρι τα μέσα Μαΐου μετατρέπεται σε απύθμενη λάσπη, κάτι που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.