Διατηρεί τα κέρδη του το ευρώ παρά τις πτωτικές τάσεις των διεθνών χρηματιστηρίων

Διατηρεί τα κέρδη του το ευρώ παρά τις πτωτικές τάσεις των διεθνών χρηματιστηρίων

Προς τα επίπεδα του 1,22 προσπαθεί να κινηθεί το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, υποστηριζόμενο από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης και υπηρεσιών στην  Ευρωζώνη, ο δείκτης του οποίου ανακοινώθηκε να έχει υποχωρήσει μεν αλλά μακριά από το αναμενόμενο βάσει εκτιμήσεων.

Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια λειτουργεί ως βαρίδι και περιορίζει την αισιοδοξία και μαζί την πιθανότητα η άνοδος αυτή του ευρώ να λάβει την εικόνα έντονης ανοδικής κατεύθυνσης.

Η Πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δεν εξέπληξε τις αγορές χτες και διατήρησε το λεκτικό και τις αποφάσεις της ΕΚΤ όπως αναμενόταν.

Ως μοναδική παραφωνία μπορεί να χαρακτηριστεί η επισήμανσή της για το μέλλον του προγράμματος χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μην χρειάζεται να εξαντλήσει τα κονδύλια του προγράμματος PEPP 1,85 τρισ ευρώ απέναντι στην πανδημία, εάν διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν συζήτησαν πολλά για τη συναλλαγματική ισοτιμία, ήταν κάτι που οδήγησε σε μικρή αύξηση το κοινό νόμισμα. Παράλληλα, τα μέλη της ΕΚΤ  δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού.

Από τεχνικής άποψης, η διαρκής κίνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από τα επίπεδα του 1,2150 ευνοεί τους αγοραστές της ισοτιμίας και υποστηρίζει τις προοπτικές για επιπλέον κέρδη. Οι θετικές προοπτικές ενισχύονται περαιτέρω από το γεγονός ότι η πρόσφατη ισχυρή ανοδική πορεία κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες ήταν κατά μήκος ενός ανοδικά κεκλιμένου καναλιού. Αυτό δείχνει μια καθιερωμένη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση και - ως εκ τούτου - κάθε σημαντική υποχώρηση μπορεί να θεωρηθεί διόρθωση της ανοδικής τάσης και ευκαιρία αγοράς.

Οποιαδήποτε περεταίρω θετική κίνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντίσταση κοντά στο επίπεδο του 1,2200, ακολουθουμένο από το επόμενο επίπεδο κοντά στην περιοχή του 1,2235 - 40.

Από την άλλη πλευρά, το επίπεδο του 1,2150 φαίνεται τώρα να λειτουργεί ως το κοντινότερο σημείο στήριξης με επόμενο το 1,2130  και το 1,2100. 

Αποτυχία υπεράσπισης των αναφερόμενων επιπέδων υποστήριξης μπορεί να προκαλέσει κάποια τεχνική πώληση και να καταστήσει το ζεύγος ευάλωτο σε επανεξέταση εβδομαδιαίων χαμηλών, γύρω από την περιοχή του 1,2055 - 50.

Η πτωτική πορεία θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω προς το βασικό  ψυχολογικό επίπεδο του 1,2000, μια διάσπαση του οποίου αναμένεται να  λειτουργήσει ως βασικό κεντρικό σημείο για να τεθεί σε αμφισβήτηση η ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.

Παρόλο που η τεχνική εικόνα αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλέον άνοδο της ισοτιμίας, αναμένουμε αυτή να στηριχθεί και από θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα προκειμένου να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση.