Δευτέρα αγοράζεις, Τρίτη πουλάς, Τετάρτη σορτάρεις...

Δευτέρα αγοράζεις, Τρίτη πουλάς, Τετάρτη σορτάρεις...

Ο φίλος μου ο Δημήτρης είναι trader και επί πολλά χρόνια η βραχυπρόθεσμη τακτική του λαμβάνει υπόψη του το χρονισμό της Αγοράς, τις ημέρες δηλαδή κατά τις οποίες παρουσιάζεται μεγαλύτερη πιθανότητα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί ευνοϊκότερα προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Ομολογώ ότι στην αρχή δεν το είχα πάρει και πολύ σοβαρά το ότι μπορεί να υπάρχει δηλαδή κάποια σοβαρή απόκλιση στις ημερήσιες αποδόσεις του ΧΑ, η επανάληψη ωστόσο κάποιων μοτίβων, ειδικά μετά το καλοκαίρι με έβαλε να το ψάξω και το αποτέλεσμα δικαιώνει τον φίλο μου.

Από τις αρχές του 2020 και για έναν αριθμό παρατηρήσεων 255 συνεδριάσεων η πιο δυνατή ημέρα της αγοράς είναι η Τρίτη. Οι «Τρίτες» είναι οι πιο ανοδικές και οι περισσότερες ανοδικές ημέρες στο ΧΑ με 61% και μέση απόδοση 0,87%.

Στον αντίποδα οι «Πέμπτες» είναι οι περισσότερες σε πλήθος πτωτικές (55%) με μέση απόδοση -0,39%. Την ίδια ακριβώς απόδοση έχει και η Δευτέρα (-0,39%) η οποία όμως έχει μεγάλη απόκλιση λόγω των έντονων καθοδικών και ανοδικών διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν μέσα στο 2020 την συγκεκριμένη ημέρα με το πλήθος των αρνητικών κλεισιμάτων να είναι οριακά υψηλότερο (51%).

Η Τετάρτη αν και έχει πολύ περισσότερα θετικά κλεισίματα (60%) είναι η ημέρα της απόλυτης ισορροπίας αφού η μέση απόδοση της αγοράς είναι σχεδόν μηδενική (+0,01%).

Ωστόσο ένα άλλο στατιστικό το οποίο δημιουργεί μια μίνι παράδοση είναι ότι από το τέλος Οκτωβρίου του 2020 δεν έχει υπάρξει Τετάρτη που να εμφανίζει αρνητικό πρόσημο.

Τέλος, η Παρασκευή είναι μια αδύναμη ημέρα με το 55% του πλήθους των συνεδριάσεων να εμφανίζει αρνητικό πρόσημο και μέση ημερήσια απόδοση -0,25%.

Συνοψίζοντας, οι παρατηρήσεις αυτές δημιουργούν ένα μίνι μπούσουλα για όσους αρέσκονται στο να κινούνται με ορίζοντα… ωρών στην Αγορά. Οι Δευτέρες είναι ημέρες τοποθετήσεων αφού οι Τρίτες είναι δυνατές ημέρες και με τις πιθανότητες με το μέρος τους οι traders μπορούν να γράψουν ένα αξιοπρεπές κέρδος κρατώντας και ένα μέρος προς ρευστοποίηση την Τετάρτη όπου ναι μεν η αγορά συνεχίζει την άνοδο της αλλά με μικρότερη ένταση.

Στο τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης είναι μια καλή στιγμή για όσους σορτάρουν το δείκτη έχοντας μπροστά τους τρεις ημέρες αδυναμίας. Η αδυναμία αυτή ενδεχομένως εξηγείται και από τον κύκλο εκκαθάρισης των συναλλαγών (Τ+2) στο οποίο μέρος της Αγοράς κλείνει τις αγορασμένες θέσεις της Τετάρτης.

Δεν είναι δεδομένο ότι όποιος ακολουθήσει αυτή την πορεία θα βγει 100% κερδισμένος αφού η επίδραση δεν λαμβάνει υποψη της τις επιμέρους συμπεριφορές που έχουν οι μετοχές.

Σίγουρα θα αποκτήσει κάποιο καλύτερο συγχρονισμό με την συστημική τάση της Αγοράς.

Ο φίλος Δημήτρης πλήρωσε και κάποια «δίδακτρα» για να εξοικειωθεί με το σπορ αφού στο Χρηματιστήριο καμία απόδοση -ούτε καν της προηγούμενης ημέρας- δεν αποτελεί οδηγό για τις μελλοντικές. Τον τελευταίο καιρό πάντως τον βρίσκω σε μεγάλη φόρμα!