«Δένει» τα υψηλά 5ετίας το ΧΑ με στόχο τη (νέα) υπέρβαση

«Δένει» τα υψηλά 5ετίας το ΧΑ με στόχο τη (νέα) υπέρβαση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εβδομάδα που πιστοποίησε αφενός την ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς στις όποιες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών και αφετέρου στη διάθεση συσσώρευσης και συγκέντρωσης δυνάμεων με στόχο τη νέα υπέρβαση ήταν αυτή που παρήλθε, με το ΧΑ να κλείνει την Παρασκευή σε νέα υψηλά 5ετίας και πάνω από τις 934 μονάδες, με απολύτως προσεκτικές κινήσεις από την πλευρά των long.

Εν μέσω άριστου διεθνούς κλίματος, με τις παγκόσμιες αγορές να βρίσκονται σε φρενίτιδα ανόδου και το πρώτο διάστημα του 2020, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι αφενός κρατάει όλα τα κέρδη του 2019, αφετέρου δείχνει να «χτίζει» στην προεξόφληση καλύτερων ημερών μέσα στο έτος.

Οι πωλητές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να κυριαρχήσουν ή να επιβάλλουν το ρυθμό τους, με την αγορά να επιτρέπει εσχάτως μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ή ανεπαίσθητες τεχνικές τακτοποιήσεις που σε καμιά περίπτωση δεν αλλοιώνουν momentum και κεκτημένα.

Ο Γενικός Δείκτης όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε αφομοίωση κεκτημένων και κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 920 – 930 μονάδων, ώστε κατόπιν να επιχειρήσει νέες υπερβάσεις με κίνηση – κατ' αρχήν – προς τις 950 μονάδες ή τις 1.000 μονάδες.

Παρά τα εξαιρετικά μεγάλα κέρδη του 2019, το Χ.Α. δείχνει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα, προσπαθώντας παράλληλα να «χτίσει» στην προσδοκία και την προεξόφληση για ωρίμανση των πολιτικών της κυβέρνησης μέσα στο 2020. Άλλωστε, για πολλοστή φορά θα επαναλάβουμε πως το (όποιο) ράλι της αγοράς δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανοδική διόρθωση και μερική τακτοποίηση μετά από πολλά χρόνια κρίσης και ισοπέδωσης τιμών και ψυχολογίας, ενώ παρά τη μεγάλη ανάκαμψη του 2019, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 1.000 μονάδες!

Εντός αυτού του πλαισίου, εύλογα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι κάλλιστα ο Γενικός Δείκτης μπορεί να πιάσει εξαιρετικά εύκολα το όριο των 1.000 μονάδων τους επόμενους μήνες, αν και εφόσον «ξυπνήσουν» εκ νέου οι τράπεζες, συνδυαστικά με τις όποιες θετικές ειδήσεις προκύψουν από το σχέδιο Ηρακλής και όλη τη «μάχη» καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, «οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα (88,6 εκατ. ευρώ – 61 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα) και παρέχουν την απαραίτητη μάζα για την συνέχιση του κυκλικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η ανέλιξη προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 950 μονάδων θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος προς το τέλος των συνεδριάσεων καθώς ο βαθμός δυσκολίας κατάκτησης νέων επιπέδων γίνεται πιο απαιτητικός.

Η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ενώ οι ταλαντωτές διατηρούν ακόμα ένα ικανοποιητικό περιθώριο έως τις υπερτιμημένες ζώνες που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως μια αφορμή για μια ήπια κατοχύρωση κερδών. Η ζώνη αυτή συμπίπτει με τις 950 μονάδες και θέτει πλέον ισχυρότερες προϋποθέσεις για την κατάληψη του εν λόγω επιπέδου», συμπληρώνει ο αναλυτής.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 934,22 μονάδες με άνοδο 0,22% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ είχε χαμηλό στις 927,03 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,96 εκατ. ευρώ, με τα 8,10 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.335,39 μονάδες με άνοδο 0,33%, ο τραπεζικός δείκτης είχε οριακή πτώση 0,08% με κλείσιμο στις 879,62 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.255,43 μονάδες με άνοδο 0,28%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,54%, ο FTSE 25 κέρδισε +1,60%, ο τραπεζικός δείκτης +1,41%, ενώ ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 4,52%.

Οι τράπεζες είχαν αδιάφορη εικόνα, με μικρές μεταβολές χωρίς ιδιαίτερο στίγμα, ενώ στο χώρο των blue chips κέρδη άνω του 1% είχαν οι Μυτιληναίος, Jumbo, Aegean Airlines και Fourlis, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν μόνο οι Τιτάν και ΕΥΔΑΠ.

Στο χώρο του Mid Cap, ξεχώρισε θετικά η Autohellas με άνοδο 3,12% και νέα υψηλά 20ετίας τα 7,94 ευρώ, στο +1,98% η Quest Συμμετοχών, ενώ υποχώρησαν οι MIG, Intracom Holdings, Intralot, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς, 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν.