Δεν έχουν τέλος οι χρεοκοπίες στα κρυπτονομίσματα

Δεν έχουν τέλος οι χρεοκοπίες στα κρυπτονομίσματα

Η τιμή των κρυπτονομισμάτων έχει καταβαραθρωθεί, ενώ όλο και περισσότερα projects της αγοράς βρίσκονται αντιμέτωπα με τη χρεοκοπία. Από το Terra και τα κρυπτονομίσματα Luna και UST, έως πλατφόρμες δανεισμού crypto όπως η Celsius, οι επενδυτές βλέπουν το ένα μετά το άλλο τα projects να καταρρέουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο είναι το επόμενο στη λίστα. Όπως όλα δείχνουν το Waves και το αλγοριθμικό κρυπτονόμισμα $USDN, παρά τις προσπάθειες του ιδρυτή τους, παίρνουν τη σκυτάλη των χρεοκοπιών.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Sasha Ivanov, ιδρυτής του blockchain Waves, θέλοντας να ακολουθήσει την επιτυχία του TERRA (LUNA), προφανώς πριν από την χρεοκοπία είχε λανσάρει το αλγοριθμικό κρυπτονόμισμα $USDN. Τώρα, έχοντας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ολικής κατάρρευσης, ανέλαβε 500 εκατομμύρια δολάρια χρέους προσωπικά με σκοπό να σώσει τους επενδυτές, και τα κρυπτονομίσματα του οικοσυστήματος που έχτισε.

Αυτή τη στιγμή το $WAVES βρίσκεται στην 77η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης με περίπου $636 εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση, οπότε είναι ξεκάθαρα μια ύστατη κίνηση υστεροφημίας, καθώς αναλαμβάνει περισσότερα χρέη από την επένδυση που έχει να αποκομίσει άμεσα.

Ο Sasha Ivanov είναι ιδρυτής του οικοσυστήματος blockchain Waves και του αλγοριθμικού stablecoin Neutrino (USDN) και αντιμετώπισε την κρίση ρευστότητας με μοναδικό τρόπο: Υπάγοντας έξι υπερβολικά εκτεταμένα δάνεια USDN στο δικό του πορτοφόλι. Ο Ivanov έχει δεσμευτεί να ρευστοποιήσει σιγά σιγά το χρέος χωρίς να προκαλέσει το κούρεμα της ισοτιμίας του νομίσματος. Ο ιδρυτής της Waves έχει φορτωθεί επί του παρόντος χρέη άνω των 530 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο Ivanov αναζητά ρευστότητα εξόδου, καθώς το χρέος του συγκεντρώνει επιπλέον τόκους και δεν είναι σίγουρο μέχρι πότε θα καταφέρει να εξυπηρετήσει. Είναι αλτρουιστική κίνηση με σκοπό την πραγματική σωτηρία του οικοσυστήματος Waves ή μια τελευταία προσπάθεια να ρευστοποιήσει ότι μπορεί πριν την υπαναχώρηση από το χρέος, και μια ακόμα χρεοκοπία και κατάρρευση στην αγορά κρυπτονομισμάτων;

Ως πρόσκαιρο μέτρο, για να μπορέσει να επιτευχθεί το σενάριο σωτηρίας, οι δανειστές USDN θα αντιμετωπίσουν όρια ανάληψης έως ότου ρευστοποιηθεί το χρέος. Οι επενδυτές στο Waves έχουν δείξει εμπιστοσύνη ότι το χρέος θα αποπληρωθεί μακροπρόθεσμα, αλλά οι δανειστές που θέλουν να αποσύρουν περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζουν όρια ανάληψης και σκληρό ανταγωνισμό για οποιαδήποτε διαθέσιμη ρευστότητα. Οι επικριτές αμφισβητούν εάν το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί.

Ο Ivanov ανέλαβε το επισφαλές χρέος στο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο δανεισμού κρυπτονομισμάτων που έχει φτιαχτεί πάνω στο Waves, το Vires Finance. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ivanov, το Waves είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, αλλά, από την άλλη πλευρά, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο Waves.

Πρόσφατα υπήρξε μια κατάσταση κρίσης ρευστότητας στο http://Vires.finance. Αρκετοί λογαριασμοί υπερ- επέκτειναν την ικανότητα δανεισμού του πρωτοκόλλου και πλέον βρίσκονται κοντά στην αθέτηση πληρωμών. Ο Ivanov δημιούργησε μια πρόταση για το Vires που θα μεταφέρει το χρέος και την επισφάλεια αυτών των λογαριασμών στον λογαριασμό του.

Ο Ivanov θα ρευστοποιήσει τα επενδυτικά στοιχεία για την εξασφάλιση του $USDN, χωρίς να συντρίψει την ισοτιμία του USDN με σκοπό να καταστήσει όλους τους δανειστές του Vires ενήμερους. Ο Ivanov υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετα κίνητρα για την κατοχή του $USDN προκειμένου να υποστηριχθεί η ισοτιμία του και να αυξηθεί η ζήτηση για αυτό.

Ωστόσο σκεφτόμαστε φωναχτά, ότι αυτά τα επιπλέον κίνητρα με επιτόκια του 20% και ψεύτικη ζήτηση ήταν αυτά που οδήγησαν το Terra USD & Luna στην κατάρρευση. Το Vires έχει περιορίσει τις αναλήψεις σε κάθε επενδυτή σε 1.000 USD (USDC) ή Tether (USDT) ανά χρήστη ανά ημέρα, αλλά οι χρήστες δυσκολεύονται να αποσύρουν ακόμα και αυτά λόγω περιορισμένης ρευστότητας. Το πρωτόκολλο προσθέτει σποραδικά ρευστότητα στο Vires που αποσύρεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο Ivanov διέψευσε την εικασία ότι το νόμισμα ήταν κοντά στην κατάρρευση, μετά από τις πολλές φορές που έχασε την ισοτιμία του κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των τιμών των κρυπτονομισμάτων. Τα όρια συγκέντρωσης χρέους και ανάληψης του Vires επέτρεψαν στο USDN να αποκαταστήσει την ισοτιμία του με το 1$ και να αποφύγει να ακολουθήσει την πορεία του UST.

Το χρέος του Ivanov συγκεντρώνει πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια σε ημερήσιους τόκους, ένα υπόλοιπο που πρέπει να πληρώσει πέρα ​​από το κεφάλαιο. «Υπάρχει 100% πεποίθηση ότι αυτό θα επιλυθεί», δήλωσε ο Coleman Maher, επικεφαλής του οικοσυστήματος Waves. «Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιλυθεί, αλλά τελικά, θα επιλυθεί» προσέθεσε.

Πολλές πηγές εντός της εταιρείας δήλωσαν ότι το χρέος του Ιβάνοφ θα εξοφληθεί εντός δύο μηνών, ωστόσο είναι αμφίβολο, εκτός εάν οι ιδρυτές του Waves έχουν καταφέρει να εξαργυρώσουν στο παρελθόν ποσά τέτοιων μεγεθών, και αλτρουιστικά είναι διατεθειμένοι να τα επιστρέψουν στην κοινότητα για να σώσουν την υστεροφημία και το πρότζεκτ τους.