Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στο κατώφλι των 900 μονάδων

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στο κατώφλι των 900 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε τις θετικές συνεδριάσεις, καταγράφοντας σήμερα την 11η ανοδική στις 12 τελευταίες, σε μια προσπάθεια να προσπελαστεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Βασικοί πρωταγωνιστές ήταν αφενός η μετοχή της ΕΕΕ που με το καλό της πρόσημο (+1,58%) αντιστάθμισε τη μέτρια συμπεριφορά των υπολοίπων δεικτοβαρών, αφετέρου αυτές των τραπεζών που απορρόφησαν το 50% της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε στις 895,71 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,06%. Το πρόσημο ήταν θετικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο το εύρος διακύμανσης ήταν αρκετά στενό, κατά μόλις 4,3 μονάδες.

Οι 900 μονάδες παρέμειναν και πάλι «άθικτες», με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 899,59, ενώ από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόλις 8 έκλεισαν ανοδικές, επί συνόλου 58 έναντι 52 πτωτικών και 56 αμετάβλητων.

Το χαρακτηριστικό της σημερινής οριακής ανόδου ήταν και πάλι η έλλειψη τζίρου, που διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ.

Η συνεχιζόμενη διστακτικότητα και η σχετική απουσία ισχυρής τάσης κουράζει το ταμπλό, καθώς οποιαδήποτε ανάλυση παράγει ασθενή συμπεράσματα. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις σήμερα καταφέραμε να προσπεράσουμε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ τζίρο στις υπό αξιολόγηση 12 τελευταίες συνεδριάσεις, (529 στο σύνολο), μια... ραστώνη που ήρθε νωρίς φέτος το καλοκαίρι.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ ήταν ο μεγάλος χαμένος σήμερα, καθώς η πρόσφατη ανοδική της έξαρση διεκόπη από ένα γενναίο -5,69%. Βεβαίως, η αφορμή βρίσκεται στην προβληματική του σήριαλ των δύο βασικών μετόχων, με την πλευρά των Ολλανδών να αρχίζει να τα βρίσκει σκούρα όσο περνούν οι μέρες.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι από τη σκοπιά της συναλλακτικής δραστηριότητας, η σημερινή απομείωση ήρθε με ελάχιστους όγκους, ειδικά συγκρινόμενοι με αυτούς των υπό συζήτηση προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων (μόλις 33% του μεσοσταθμικού, δηλαδή 497 χιλ. ευρώ). Αυτή η παρατήρηση δημιουργεί την αίσθηση ότι η πτώση ηρθε απόρροια της έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρά την παρουσία ισχυρών ρευστοποιήσεων.

Τέλος, ειδική μνεία στη μετοχή της Entersoft, που γιόρτασε άξια σήμερα τα 120 εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση, με την τιμή της να βλέπει πλέον το 4 και τα καλύτερα να έπονται.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.