7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Με ένα σερί 6 ανοδικών στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις έκλεισε ο Αύγουστος, καταγράφοντας κέρδη 3,93%. Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί μία επιθετική ανοδικότητα και παρά το σημερινό πισωγύρισμα συνεχίζει να κοιτάει τις 950 μονάδες.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση βάφτηκε με το χρώμα του υψηλού 10ετίας που κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα. Παρά το γεγονός ότι δεν απειλείται  άμεσα η τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (σε αντίθεση με αυτή της Fed) ωστόσο η γενικότερη κινδυνολογία που επικρατεί στην τρέχουσα χρονική συγκυρία διεθνώς, προκαλεί μία δικαιολογημένη ευαισθησία των επενδυτών.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τη συμπεριφορά στους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι σήμερα κινήθηκαν μέτρια καθοδικά (Daxx -0,61%, Eurostoxx50 -0,42%, Cac40 -0,49%). Προφανώς, από μόνο του ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να ταράξει συθέμελα την κραταιά ανοδική τάση, ωστόσο αναμένουμε με ενδιαφέρον την επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου για την επίσημη θέση της.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 923,15 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 0,66%. Το πρόσημο διατηρήθηκε αρνητικό σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και ειδικότερα μετά τις 11 το πρωί, με 15 από τις 25 μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κλείνουν πτωτικές, επί συνόλω 72 έναντι 46 ανοδικών.

Η κάθετη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, σήμερα στα 97,5 εκατ. ευρώ, οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην αναδιάρθρωση του δείκτη Msci. Πρωταγωνιστής σε αυτό τον τομέα ήταν ο τραπεζικός κλάδος καθώς αφενός η μετοχή της Alpha απορρόφησε 23,21 εκατ. ευρώ, αφετέρου τα παράγωγα των τραπεζών σημείωσαν υπέρογκο τζίρο (της Alpha 8386 συμβόλαια Σεπ., της Πειραιώς 6855, της Eurobank 3700 και της ΕΤΕ 2572).

Για τη συνέχεια, οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου είναι καλές με πρώτο στόχο τις 950 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, υπενθυμίζοντας ότι πρώτον αφορά στο υψηλότερο επίπεδο προ πανδημίας, αφετέρου ότι υψηλότερα αυτού έχουμε να δούμε από τα τέλη του 2014, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία των επενδυτών.

Η πρώτη στήριξη οριοθετείται στις 917 μονάδες, με την κύρια στην περιοχή των 900. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κρίνεται η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, καθώς τόσο ο δείκτης τραπεζών όσο και επί μέρους οι μετοχές των alpha και ΕΤΕ έχουν δώσει σήματα αγοράς (διασπάσεις των 1,16 και 2,54 ευρώ) ενώ αυτή της Eurobank αναμένει τα 0,81.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.