Χρηματιστήριο Αθηνών: 145 χρόνια μετά την ίδρυσή του αναζητά νέα ταυτότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών: 145 χρόνια μετά την ίδρυσή του αναζητά νέα ταυτότητα

Σαν σήμερα το 1876 ιδρύθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 1876 όταν η κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου έδωσε την έγκρισή της για τη σύστασή του. Το ιδρυτικό Διάταγμα της 30 Σεπτεμβρίου 1876 διαπνέονταν από τις αρχές του γαλλικού Code de Commerce του 1808.

Αρχικά το Χρηματιστήριο Αθηνών εγκαταστάθηκε στη μεγάλη οικία του Βασιλείου Μελά Αιόλου και Σοφοκλέους γωνία, στον χώρο όπου ως τότε λειτουργούσε το Κεντρικό Ταχυδρομείο. Το αθηναϊκό Χρηματιστήριο άρχισε κανονικά τις εργασίες του στις 2 Μάιου του 1880. Στο ιστορικό αυτό μέγαρο Μελά, το Χρηματιστήριο στεγάστηκε ως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1881.

Η μετακίνηση στη θρυλική Σοφοκλέους των ρεκόρ έγινε το 1885 στο ακίνητο που άνηκε στην Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία "Ο Ερμής". Στο κτίριο αυτό το Χρηματιστήριο παρέμεινε έως και τον Οκτώβριο του 1891 και εν συνεχεία οι εργασίες μεταφέρθηκαν στην οδό Πεσμαζόγλου 1, το γνωστό ως "Παλαιό Χρηματιστήριο". Στις 19 Δεκεμβρίου 1934 το Χρηματιστήριο μεταφέρθηκε στην οδό Σοφοκλέους στον αριθμό 10 και στην ιστορική του αίθουσα πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση στο floor στις 30 Μαρτίου του 2001. Την 1η Ιουλίου του 2007 στο ιδιόκτητο πλέον κτίριο της Λ. Αθηνών η ΕΧΑΕ ξεκινούσε τη νέα της ηλεκτρονική εποχή. 

Από τότε το Χρηματιστήριο προσπαθεί να βρει τη νέα του ταυτότητα και να προσαρμοστεί στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, σε οικονομικό και ρυθμιστικό επίπεδο. Οι προκλήσεις και οι παραδοξότητες δεν είναι λίγες: Η Ελληνική οικονομία έχει χαρακτηριστικά αναδυόμενης αγοράς σε περιβάλλον σταθερού νομίσματος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και η ελεύθερη διασπορά περιορισμένη, γεγονός που τις καθιστά μη επενδύσιμες σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Οι κωδικοί έχουν αποκτήσει κάποια κινητικότητα σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι μέγεθος που δημιουργεί τζίρο για όλους. Οι 25 μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι κατά ανάγκη οι καλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις. Μετά από 12 χρόνια συνεχών αποχωρήσεων, η αναπλήρωση των εταιριών στο ταμπλό είναι εξαιρετικά μικρή (πρακτικά ασήμαντη) παρά το ότι τα επιτόκια καταθέσεων είναι μια τυπική υπόθεση για τους περισσότερους καταθέτες. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι από το reset που έγινε το 2015 το χρηματιστήριο ξεκίνησε πάλι από την αρχή, ίσως το κλείσιμο της 3ης Αυγούστου του 2015 να πρέπει να θεωρείται το 100άρι του Γενικού Δείκτη από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει το μέτρημα της τιμής του δείκτη. Παρόλα αυτά επανεκκίνηση ουσιαστική δεν έχει γίνει.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που ακόμα και ο τελευταίος bitcoiner έχει βγάλει σοβαρά χρήματα η Ελληνική Αγορά ζορίζεται να δείξει αποδόσεις, η παγκόσμια πρωτιά του 2019 δεν είχε συνέχεια και το κολύμπι κόντρα στον Νιαγάρα συνεχίζεται: Κάποια στιγμή το καλό κλίμα στο εξωτερικό θα αλλάξει ή θα μετριαστεί και εδώ θα είμαστε οι πρώτοι που θα το νιώσουμε. 

Από την αίθουσα της οδού Σοφοκλέους το μόνο που έχει απομείνει είναι το ορειχάλκινο άγαλμα του Ερμή, τοποθετημένο πάνω σε μικρή ημικυκλική εξέδρα, το ξύλινο ημερολόγιο, το καμπανάκι και το σφυρί της συνεδρίασης. Το όραμα ωστόσο των επενδυτών και των επιχειρήσεων για μια ζωντανή και ισχυρή Αγορά παραμένει το ίδιο. 

Χρόνια μας καλύτερα!

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.