7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Χρηματιστήριο: Αρνητικά πρόσημα με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Αρνητικά πρόσημα με χαμηλό τζίρο

Η αδυναμία προσπέλασης των 896 μονάδων του Γενικού Δείκτη ή έστω η παραμονή του πέριξ αυτών δεν λαμβάνεται ως θετικό δείγμα για τη βραχυπρόθεσμη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, μετά τη σημερινή συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 884,05 μονάδες με απώλειες 0,96%. Ωστόσο, η εξαιρετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν βοηθά για ερμηνεία της συνολικής εικόνας.

Ειδικότερα, η σημερινή ημέρα ήταν «κόκκινη» από την αρχή της. Κι ενώ αυτό ήταν λογικό ως ένα βαθμό λόγω της σχετικής θέσης που βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης μετά τη θετική απερχόμενη εβδομάδα, οι πιέσεις αλλά και η διάχυση των ρευστοποιήσεων ενέτειναν τα αρνητικά σημάδια.

Ενδεικτικό της σημερινής ύπουλης καθίζησης είναι το γεγονός πως μόλις 2 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διεσώθησαν (Σαράντης και Eurobank), ενώ και στο σύνολο 84 έκλεισαν πτωτικές έναντι μόλις 28 ανοδικών.

Και με τον Δείκτη να αντιμετωπίζει την αντίσταση των 895 μονάδων αξιοπρεπώς την Παρασκευή, τελικά το σημείο είχε τη σημασία του και βγήκαν ρευστοποιήσεις, που αν και λίγες ήταν αρκετές να υπερκεράσουν την ανύπαρκτη αγοραστική διάθεση.

Έτσι, ο ΓΔ απομακρύνθηκε από το κρίσιμο αυτό σημείο και με τον φόβο πως επιβεβαιώθηκε σήμερα το αρνητικό τέμπο, η ψυχολογία των βραχυπρόθεσμων έχει χαλάσει, τουλάχιστον όσο δεν βλέπουμε κάτι καλύτερο.

Γενικός Δείκτης

Σε κάθε περίπτωση, η ποσοτική διάσταση και το -0,96% χάνει τη σημασία της αναλογιζόμενοι τα μόλις 35,5 εκατομμύρια τζίρου και μάλιστα με τα 4,65 εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών - τα σημαντικότερα (σε σχέση με το μέγεθος της εταιρείας) αυτά στη μετοχή του Καμπά (+8,55%) συνολικής αξίας 3,08 εκατ. ευρώ (κεφ/ση 146).

Και σημαντικότερο όλων στέκει το προαναφερθέν σημείο, στο οποίο παρατηρείται η διόρθωση, ώστε να εικάζεται η κρισιμότητα του πτωτικού σχηματισμού: ενδεχόμενη επιμονή των πωλητών και παράλληλη αδιαφορία των αγοραστών σε αυτά τα επίπεδα θα μεταστρέψει την προ ημερών αισιοδοξία σε υπέρμετρη αισιοδοξία, δεδομένου ότι θα εμφανιστεί και η ανατροφοδότηση της πτωτικότητας λόγω εξόδου εν είδει απεγκλωβισμού από βραχυπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις.

Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, όπου σήμερα είδαμε ακόμα ένα παράδοξο, να αμύνεται περισσότερο κι από τον Δείκτη. Ενώ συνήθως, διατηρείται ένας λόγος 1:2 ή και παραπάνω (beta>2), σήμερα η κατά 0,96% πτώση του ΓΔ συνοδεύτηκε από -0,37% (!) του τραπεζικού δείκτη, με την ανοδικότητα να συντηρείται παραδόξως μέχρι και τώρα.

Διατραπεζικός Δείκτης

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.