Χρηματιστές σχολιάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών: Τι σημαίνει για την αγορά

Χρηματιστές σχολιάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών: Τι σημαίνει για την αγορά

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Στο γεγονός ότι η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από δέκα χρόνια όχι μόνο σηματοδοτεί το κλείσιμο του κύκλου της κρίσης, αλλά δύναται να «πυροδοτήσει» μια νέα εποχή για την Ελλάδα και να τη βάλει στις… ράγες της ανάπτυξης και της δημιουργίας αναφέρονται δύο χρηματιστές που σχολιάζουν στο Liberal το αποτέλεσμα των εκλογών και την αντανάκλασή του στην αγορά και στην οικονομία.

Επισημαίνουν ότι αυτό που «ήθελε» η αγορά από τις εκλογές, έγινε πραγματικότητα, δηλαδή μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα μπορεί να «τρέξει» το πρόγραμμά της χωρίς προσκόμματα και πλέον από εδώ και πέρα περιμένουν θαρραλέες αποφάσεις υπέρ της ανάπτυξης και της έλκυσης επενδύσεων. 

Σημειώνουν ότι η νέα κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη εντολή ώστε να ξεμπλοκάρει τη χώρα από τη στασιμότητα και την αδράνεια, να «χτίσει» φιλοεπενδυτική κουλτούρα και να επαναφέρει την αξιοπιστία και την ανάπτυξη. 

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ εκφράζει τη γνώμη ότι ο νέος πρωθυπουργός «θα… ανοίξει την κυβέρνηση με στελέχη πέραν το κόμματός του, κάτι που θα έχει μεγάλη σημειολογία ευρύτερα και κυρίως θα εκτιμηθεί από τους ξένους επενδυτές». 

Μέσα απ' όλα αυτά, η αγορά θα ανταποκριθεί – όπως ήδη έχει κάνει το τελευταίο διάστημα – ενώ νομοτελειακά θα έρθουν και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας εν ευθέτω χρόνω. Βεβαίως, χρηματιστηριακά μιλώντας και δεδομένου ότι το αποτέλεσμα εν πολλοίς είχε προεξοφληθεί, συστήνουν προσοχή – σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο – από τους επενδυτές.

Ηλίας Ζαχαράκης*: Είναι μια καθαρή εντολή, νέα εποχή για την Ελλάδα 

Η επίτευξη αυτοδυναμίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία ήταν το ζητούμενο από την αγορά και οι 158 έδρες είναι αρκετές για να κυβερνήσει με ασφάλεια και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Πρόκειται για καθαρή εντολή και πλέον ανοίγει μια νέα εποχή για την οικονομία, την αγορά και την Ελλάδα ευρύτερα. Παράλληλα, η επίτευξη αυτοδυναμίας απομακρύνει τα σενάρια ακυβερνησίας και επαναλαμβανόμενων εκλογών. 

Κατά τη γνώμη μου ο πρωθυπουργός θα «ανοίξει» την κυβέρνηση με στελέχη πέραν το κόμματός του, κάτι που θα έχει μεγάλη σημειολογία ευρύτερα και κυρίως θα εκτιμηθεί από τους ξένους επενδυτές. 

Το ρίσκο χώρας πλέον έχει απομακρυνθεί και φαίνεται πως οι ξένοι επενδυτές περίμεναν το καμπανάκι των εκλογών για να αρχίσουν να σπεύδουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε μόνο χρηματιστηριακά αλλά και στην πραγματική οικονομία που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα. Η ψυχολογία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και σίγουρα δεν χρειάζεται να βάζουμε στόχους που θα σταματήσει η αγορά μεσοπρόθεσμα. 

Η αγορά δεν έχει να φοβηθεί το αύριο ή τα μεγάλα λόγια και πλέον όλοι έχουν καταλάβει πως το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και εν γένει οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά. Η μείωση της φορολογίας μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις των εταιρειών, ενώ μαζί με πτώση των επιτοκίων μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα τους. 

Μεσοπρόθεσμα είμαστε πολύ αισιόδοξοι μαζί με το σύνολο της αγοράς, με την διαφορά ότι πλέον βραχυπρόθεσμα δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε μιας και το ρίσκο μιας διόρθωσης έχει ανέβει σε αισθητά υψηλά επίπεδα. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί, οπότε χρειάζεται λίγο προσοχή από την πλευρά των επενδυτών. 

Μην ξεχνάμε πως η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της να λύσει σημαντικά θέματα με πρώτο και κύριο αυτό της ΔΕΗ, με την αγορά ήδη να προεξοφλεί θετική έκβαση. 

Τα πρώτα νομοσχέδια θα μας δείξουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης τόσο στο ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό, με την αγορά να έχει μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη μέρα. Οπότε με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τα πρώτα δείγματα γραφής, που θα έρθουν σε πρώτο χρόνο. 

Το σίγουρο είναι ότι πλέον τόσο ιδιώτες όσο και θεσμικοί Έλληνες και ξένοι επενδυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο τόσο το Ελληνικό χρηματιστήριο αλλά ακόμα κοιτάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις Ελληνική οικονομία. 

Ο φόβος χώρας έχει απομακρυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό (κάτι που φάνηκε και στο 10ετές spread), περιμένοντας αμέσως μετά τις εκλογές νέα έκδοση κρατικού και πλέον μένει να δούμε και το πόσο η νέα κυβέρνηση βοηθήσει στην εύκολη προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα. 

Η ρευστότητα στο σύστημα είναι πλέον μεγάλη, παρόλα αυτά και κοιτώντας με ποιο ανοιχτό μυαλό θα πρέπει να δώσουμε σημασία σε εταιρείες που πρώτες θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη, όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές και η ενέργεια ενώ εταιρείες που είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους όπως είναι τα ΕΧΑΕ αλλά και εκείνες που είναι με μικρό δανεισμό και μπορούν πλέον να αναπτυχθούν μέσω του τραπεζικού κλάδου ή άλλων πηγών με μικρό πλέον κόστος. 

Τέλος, ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που πάντα κάνει την διαφορά ειδικά με μία οικονομία που αρχίζει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.  

* Ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης είναι διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ 

Μιχ. Μιχαηλίδης*: Κλείνει ο κύκλος της 10ετίας της κρίσης 

Η επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία ήταν το απόλυτο ζητούμενο από την αγορά και επιβεβαιώθηκε. Πλέον, ξεκινά μια νέα εποχή για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από μια 10ετία, οπότε κλείνει κατά κάποιο τρόπο ένας μεγάλος κύκλος της κρίσης. 

Πλέον, η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή και επιβάλλεται να «τρέξει» τις εξελίξεις και να εκδιώξει την κουραστική αδράνεια που κρατά τη χώρα σε επίπεδο στασιμοχρεοκοπίας. Παράλληλα, με σαφή φιλοεπενδυτική κουλτούρα και δυναμικές αποφάσεις, να επαναφέρει την αξιοπιστία και την ανάπτυξη.

Αυτοί οι δυο πυλώνες, μαζί με τόλμη και μεταρρυθμιστικό οίστρο θα πυροδοτήσουν το ξεκίνημα ενός νέου μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου στην αγορά μας.

Εάν μάλιστα αυτά συνοδευτούν και από μια επισφράγιση τρόπον τινά του τέλους της Μεταπολίτευσης, αναβαθμίζοντας τη χώρα σε θεσμικό και αξιακό επίπεδο, τότε είναι βέβαιο ότι η αγορά θα πανηγυρίσει.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για πολιτική αλλαγή διαφάνηκαν όλο το τελευταίο διάστημα και στην χρηματιστηριακή αγορά και στην αγορά ομολόγων μετά τις ευρωεκλογές και την ευρεία νίκη της Ν.Δ. Η πτώση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου υπήρξε εντυπωσιακή, από το 3,60% στα μέσα Μαΐου στα 2,15% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται προ των πυλών των 900 μονάδες σχεδόν στα υψηλά της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται ότι από σήμερα κιόλας θα μπορεί  σταδιακά να προσεγγίσει το επίπεδο των 1.000 μονάδων. Ένα επίπεδο που χάθηκε κατά την αναγγελία εκλογής του ΠτΔ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014.

Η προβολή της τάσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και οι εισροές στα ΕΤF''S που "βλέπουν" Ελλάδα, προοιωνίζει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα μια πιθανή αναβάθμιση των κρατικών τίτλων. 

*Ο κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης είναι μέλος του Δ.Σ. της Ευρωνομισματικής, χρηματιστηριακός αναλυτής.