Χαμηλές πτήσεις στις ευρωαγορές

Χαμηλές πτήσεις στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, σε γενικότερα υποτονικό κλίμα στις συναλλαγές παρά το θετικό κλείσιμο νωρίτερα στην Ασία, καθώς η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων να βαραίνει τα blue-chips αν και οι δείκτες διατηρούν την επαφή με τα ιστορικά υψηλά τους.

Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται στις 470,15 μονάδες με ανεπαίσθητη άνοδο (0,04%) ερχόμενος από την καλύτερη εβδομαδιαία του επίδοση από τα μέσα Μαρτίου, με φόντο την έντονη δραστηριότητα σε επιχειρηματικές συμφωνίες και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Στην Γερμανία ο DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,05% κινούμενος στις 15.753 μονάδες, ο γαλλικός CAC βρίσκεται στις 6.820 με οριακή άνοδο 0,05% ενώ ο βρετανικός σημειώνει απώλειες 0,24% κινούμενος στις 7.105 μονάδες.

Παρομοίως στην Ισπανία ο IBEX 35 κινείται πτωτικά με -0,1% στις 8.871 μονάδες, ενώ αντίθετα από το κλίμα της ημέρας ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,4% έχοντας διευρύνει νωρίτερα το ιστορικό υψηλό του στις 26.145 μονάδες.

Οι πετρελαϊκές Shell και TotalEnergies βλέπουν τους τίτλους τους να υποχωρούν κατά 0,5% με φόντο τις απώλειες άνω του 2,5% που σημειώνει το αργό, καθώς εγείρονται φόβοι για τη ζήτηση στην Ασία λόγω πανδημίας, ωστόσο η BP ενισχύεται κατά 0,85%.

Στο ίδιο πλαίσιο, πιέσεις δέχονται και οι εξορυκτικές εταιρείες με την Rio Tinto αν υποχωρεί κατά 1,4% ενώ η Glencore χάνει 0,9% και η BHP Group 0,4%.

Αντίθετα, η βρετανική Deliveroo πραγματοποιεί ράλι σχεδόν 10% αφότου η γερμανική Delivery Hero απέκτησε μερίδιο 5,09% στην εταιρεία.

«Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην Κίνα, όπου τα αδύναμα στοιχεία για το εμπόριο το Σαββατοκύριακο οδήγησαν σε πτώση τις τιμές των εμπορευμάτων, κυρίως του σιδηρομεταλλεύματος», αναφέρει σε σημείωμά του ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

«Με σχεδόν άδεια την ατζέντα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι αγορές σήμερα πιθανότατα θα περάσουν τις συνεδριάσεις κυνηγώντας τις ουρές τους στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων», προσθέτει. Γενικότερα, όγκος συναλλαγών αναμένεται να είναι μικρός καθώς πολλοί traders ξεκινούν καλοκαιρινές διακοπές.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να στραφεί εντός της εβδομάδας στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπου θα ανακοινωθούν τα κρίσιμα για τη στάση της Fed στοιχεία για τον πληθωρισμό, την Τετάρτη ο δείκτης τιμών καταναλωτή και την Πέμπτη παραγωγού.

Παράλληλα, αρκετοί αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας έχουν προγραμματισμένες ομιλίες, οπότε οι επενδυτές αναμένεται να λάβουν κάποιες νέες ενδείξεις για τις προθέσεις της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει.