Βουτιά 2,6% για τον Nasdaq με φόντο την αγορά ομολόγων

Βουτιά 2,6% για τον Nasdaq με φόντο την αγορά ομολόγων

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, λόγω της χθεσινής αργίας της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι με το «ιστορικό υψηλό πανδημίας» που κατέγραψε το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο.

Παράλληλα, τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα της Goldman Sachs θορύβησαν επενδυτές και αναλυτές καθώς όπως αναφέρουν ενδεχομένως να αποτελέσουν προπομπό για τα αποτελέσματα και άλλων μεγάλων εταιρειών και κατ΄επέκταση για την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας.

Συγκεκριμένα, μπορεί ο τραπεζικός κολοσσός να κατέγραψε κέρδη 10,81 δολάρια ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο αλλά υπολείπονταν κατά πολύ από τα 11,76 δολάρια ανά μετοχή που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι σε σχετικές δημοσκοπήσεις. Τα κέρδη της τράπεζας έχασαν 13% από τα περσινά αντίστοιχα κέρδη. Η επίδοση της Goldman Sachs αποτυπώνεται στα ταμπλό με τη μετοχή να χάνει 8%.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones έχασε 1,51% ή 543 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 35.368 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,6% ή 386 μονάδες στις 14.506 μονάδες και ο S&P 500 έχασε 1,84% στις 4.577 μονάδες.

Μάλιστα ο τεχνολογικός δείκτης έφτασε σε χαμηλά τριών ετών ενώ βρίσκεται πλέον 10% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του.

Στην αγορά ομολόγων το δεκαετές άγγιξε το 1,86% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020 ενώ υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε το 2022 από το 1,5%. Το διετές ομόλογο έσπασε το 1% για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020 ενώ αποτελεί σημαντικό δείκτη για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed.

Στα εταιρικά νέα, η Wall διανύει περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου το 77% από τις 26 εταιρείες του S&P 500 να καταγράφουν κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Σε άλλα νέα, η μετοχή της Microsoft έχασε 2,5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard έναντι 69 δισ. δολαρίων. Όπως ήταν αναμενόμενο η μετοχή της Activision Blizzard εκτοξεύτηκε κατά 25%