7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τα ρεκόρ

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τα ρεκόρ

Με αρνητικά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις διαπραγματεύονται στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τα νέα υψηλά που κατέγραψαν χθες, παρά το νέο σήμα που έστειλε χτες ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ για διατήρηση της χαλαρής νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά κατά 0,06% και κινείται στις 436,61 μονάδες, με πίεση από τον ασφαλιστικό τομέα που χάνει 0,6%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο DAX στη Γερμανία σημειώνει μικρές απώλειες 0,15% στις 15.179 μονάδες, στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,25% και κινείται στις 6.925 μονάδες, ωστόσο στην Γαλλία ο CAC 40 εμφανίζει μικρή άνοδο 0,08% κινούμενος στις 6.169 μονάδες. 

Στην περιφέρεια περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,2% και κινείται στις 24.667 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,45% στις 8.597 μονάδες.

Σε δηλώσεις του χτες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, χαρακτήρισε την οικονομική ανάκαμψη της χώρας «άνιση», δείχνοντας ότι η Fed σκοπεύει να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική έως ότου να επιτευχθεί μία ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη.

Στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ,  οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εμφάνισαν μικρή αποκλιμάκωση, ωστόσο σήμερα το 10ετές ΗΠΑ εμφανίζει ελεγχόμενες ανοδικές τάσεις και βλέπει την απόδοσή του στο 1,667% (+0,035).

Την ίδια ώρα, η Astrazeneca συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες με τη διάθεση των εμβολίων της, καθώς αρκετές χώρες, όπως η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες, περιόρισαν ή σταμάτησαν εντελώς την αγορά του εμβολίου εξαιτίας των φόβων σχετικά με την πιθανή σύνδεσή του με θρόμβους.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβόλιο της AstraZeneca ολοκληρώθηκε χωρίς κοινή απόφαση.

Στα μακροοικονομικά νέα, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε κατά 1,6% τον Φεβρουάριο, ενώ αντίθετα οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς ανέμεναν αύξηση 1,5%.

Τέλος, σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της TUI πραγματοποιεί βουτιά 6%, ενώ στην κορυφή των ταμπό βρίσκεται ο τίτλος της γερμανικής Fuchs Petrolub που ενισχύεται κατά 3,6% αφότου η Baader Bank αναβάθμισε τη σύστασή σε “buy” από “sell”.