7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Με σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν κατά περιπτώσεις το 1% διαπραγματεύονται σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο επανέφεραν στο προσκήνιο τους πληθωριστικούς φόβους, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Απριλίου της Fed. 

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,26% και κινείται στις 437,5 μονάδες, με πίεση από τον τομέα των πρώτων που χάνει 1,7% ενώ όλοι οι κλάδοι του δείκτη βρίσκονται στο «κόκκινο».

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο DAX στη Γερμανία σημειώνει πτώση 1,33% κινούμενος στις 15.176 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,14% και κινείται στις 6.281 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 χάνει 1,22% και βρίσκεται στις 6.971 μονάδες.

Από κοντά ακολουθούν και οι δείκτες της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 0,93% στις 24.651 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,69% στις 9.120 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αργότερα σήμερα, αναζητώντας ενδείεις για το εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αλλάξει τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα, μία αλλαγή πολιτικής που αναμένεται να εφαρμοστεί πριν οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός της Βρετανίας υπερδιπλασιάστηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με δεδομένα του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών της χώρας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,5%, μετά από μία αύξηση 0,7% που είχε σημειώσει τον Μάρτιο.

Σε εταιρικό επίπεδο, οι μετοχές της βρετανικής επενδυτικής John Laing πραγματοποιούν άλμα άνω του 11% φτάνοντας σε υψηλό 52 εβδομάδων, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοραστεί από την ανταγωνιστική KKR έναντι 2 δισ. στερλινών (2,84 δισ. δολάρια).

Με παρόμοιο ρυθμό κινείται και η μετοχή της Ferguson, με άνοδο σχεδόν 4%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα τριμηνιαία κέρδη της εκτοξεύθηκαν κατά 65,4%.

Αντίθετη, ο τίτλος της ολλανδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Argenx βυθίζεται άνω του 6%.