Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται στην πλειοψηφία τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να αναμένουν την υπογραφή της λεγόμενης «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, σήμερα στον Λευκό Οίκο, και την αισιοδοξία να έχει υποχωρήσει αφότου το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε ότι οι δασμοί στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα θα διατηρηθούν μέχρι την υπογραφή της επόμενης «φάσης».

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι «οι δασμοί θα παραμένουν σε ισχύ ωσότου υπάρξει η "Φάση 2". Εάν ο πρόεδρος επιτύχει γρήγορα την "Φάση 2", θα εξετάσουμε την άρση των δασμών στο πλαίσιο της», με το υπουργείο να ξεκαθαρίζει παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία για μείωση των δασμών. Κάθε φήμη περί του αντιθέτου είναι εντελώς λαθεμένη».

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία μάλλον δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι με την υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας θα υπήρχε και σταδιακή άρση των εκατέρωθεν δασμών, σηματοδοτώντας την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. 

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διατηρείται ουσιαστικά αμετάβλητος στις 419,6 μονάδες, με τον ευαίσθητο σε θέματα εμπορίου κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών να υποχωρεί κατά 0,9% ενώ αντίθετα ο τομέας των επιχειρήσεων Υγείας ενισχύεται κατά 0,2%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει μικρές απώλειες 0,08% και κινείται στις 13.445 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,04% στις 6.038, ενώ καλύτερη αντίδραση δείχνει ο βρετανικός FTSE 100 που παρουσιάζει μικρή άνοδο 0,1% στις 7.630 μονάδες.

Σχετικά ισχυρότερες πιέσεις ασκούνται στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,43% και κινείται στις 23.823 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που χάνει 0,24% και βρίσκεται στις 9.505 μονάδες.

Νωρίτερα σήμερα, με απώλειες κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές και τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 0,6%.