Απώλειες στο Χρηματιστήριο - Πιέσεις στις τράπεζες

Απώλειες στο Χρηματιστήριο - Πιέσεις στις τράπεζες

Με απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά την προσπάθεια συσσώρευσης και συντήρησης στα πέριξ των 650 μονάδων στη σημερινή συνεδρίαση, οι πιέσεις στις τράπεζες «έριξαν» λίγο χαμηλότερα τον γενικό δείκτη.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η ανησυχία για την οικονομία της Ευρώπης όπως εκφράστηκε από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δημιουργεί αναταράξεις στην ελληνική αγορά η οποία δεν έχει τις αντοχές να τις απορροφήσει.

Ο τόνος της Λαγκάρντ ήταν θετικός, αλλά κάλεσε τις Αρχές να αξιοποιήσουν την ανακωχή που προσφέρεται τώρα από τον ιό για να προετοιμαστούν. «Έχουμε κατά πάσα πιθανότητα ξεπεράσει το χαμηλότερο σημείο της κρίσης, και φυσικά αυτό το λέω με κάποιον φόβο, διότι φυσικά μπορεί να υπάρξει δεύτερο κύμα», είπε. Προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα είναι «ανομοιόμορφη», «ατελής» και «μετασχηματιστική», με την έννοια ότι κάποιες εταιρείες σε κλάδους όπως αυτοί των αερομεταφορών και της διασκέδασης δεν θα ανακάμψουν ποτέ, ενώ άλλες θα εξέλθουν ισχυρότερες.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641,95 μονάδες με απώλειες 1,33%, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 40,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος των συναλλαγών στα 37,5 εκατ. τεμάχια.

Συνολικά 26 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, 67 με πτώση και 91 παρέμειναν αμετάβλητες.

Βεβαίως, ένας από τους λόγους που «στέγνωσε» η ρευστότητα από την αγορά είναι ότι οσονούπω θα «τρέξουν» δύο μεγάλα ομόλογα, ένα της ΓΕΚ Τέρνα ύψους έως 500 εκατ. ευρώ και ένα της Lamda Development ύψους έως 320 εκατ. ευρώ, οπότε οι επενδυτές περιφρουρούν ρευστότητα ώστε να μπουν σ’ αυτές τις εκδόσεις.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank με 4,55%, ενώ ακολούθησαν η Eurobank με 4,29%, η Πειραιώς με 4,14% και η Εθνική Τράπεζα με 3,31%,

Στον χώρο του FTSE 25 η εικόνα ήταν μεικτή. Πτώση άνω του 2% είχαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Aegean, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντίθετα, κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC.