Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις ευρωαγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ αύριο και μεθαύριο, ενώ στην Ασία οι δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ εμφάνισαν ισχυρές απώλειες με φόντο τις πιέσεις που ασκούν οι ρυθμιστικές αρχές κυρίως στις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,56% και βρίσκεται στις 458,91 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να ηγείται των απωλειών κινούμενος στο -1,4%, ενώ αντίθετα οι πρώτες ύλες ενισχύονται κατά 0,8%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,75% και διαπραγματεύεται στις 15.552 μονάδες, ο γαλλικός CAC40 υποχωρεί κατά 0,72% κινούμενος στις 6.521 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 6.990 μονάδες με πτώση 0,5%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται στις 24.998 μονάδες με πτώση 0,5%, ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 0,8% και βρίσκεται στις 8.645 μονάδες.

Νωρίτερα, όπως προαναφέρθηκε, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε κλείσει με απώλειες άνω του 4,1% ενώ ο κινεζικός Shanghai Composite ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στο -2,34%, αφότου οι αρχές κατά του μονοπωλίου στο Πεκίνο επέβαλαν στον τεχνολογικό κολοσσό Tencent να αποποιηθεί τα αποκλειστικά του δικαιώματα σε άδειες μουσικής, ενώ δέχθηκε παράλληλα πρόστιμο για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, η μετοχή της ολλανδικής Prosus NV, που έχει μερίδιο 28,9% στην κινεζική Tencent, υποχωρεί κατά σχεδόν 7% και βρίσκεται σε χαμηλό έτους.

Αντίθετα, η Ryanair αναβάθμισε την εκτίμησή της για την επιβατική κίνηση στο σύνολο του έτους, έπειτα από ισχυρή αύξηση των καλοκαιρινών της κρατήσεων, και βλέπει τον τίτλο της να ενισχύεται κατά 2,7%.

Σε άλλα εταιρικά νέα, η Credit Suisse συμφώνησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου της, Iqbal Khan, σχετικά με το σκάνδαλο κατασκοπείας που οδήγησε σε παραίτηση τον πρώην CEO  της ελβετικής τράπεζας, Tidjane Thiam.