8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Απώλειες στις ασιατικές αγορές με τις κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο

Απώλειες στις ασιατικές αγορές με τις κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο

Απώλειες στην πλειοψηφία τους κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να προσπαθήσουν να αξιολογήσουν τα σχόλια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Γι Γκάνγκ αλλά και του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε ο Γι Γκάνγκ η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τη «συνετή» νομισματική πολιτική και θα αυξήσει τη στήριξη στην οικονομία. Όπως είπε, προτεραιότητα είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού ειδικά στα τρόφιμα και την ενέργεια. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η θέση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη είναι ενθαρρυντικά αλλά απομένει να γίνουν και πράξη.

Από την πλευρά του ο Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί χτες ότι η Fed θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στην προσπάθεια της Fed να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. «Θα έλεγα ότι μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, θα είναι στο τραπέζι για τη συνεδρίαση του Μαΐου» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 1,79% με τη SoftBank να υποχωρεί κατά 3,08% και τον Topix να υποχωρεί κατά 1,29%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai υποχώρησε οριακά και ο Shenzhen έχασε 0,755%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,55% ενώ νωρίτερα έχανε μέχρι και 2%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έχασε 1,06% ενώ και στην Ασυταρλία ο S&P/ASX 200 έχασε 1,57%.