Απώλειες στην Wall Street εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων

Απώλειες στην Wall Street εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τις συναλλαγές τους και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι συνεχώς αυξανόμενοι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ εξάλειψαν την όποια αισιοδοξία είχαν φέρει στους επενδυτές τα θετικά νέα από το εμβόλιο της Pfizer.

Συγκεκριμένα, σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας ο βιομηχανικός Dow Jones διέγραψε τα κέρδη του που είχαν φτάσει έως και τις 147 μονάδες, για να κλείσει στις 29.438 μονάδες με απώλειες 344 μονάδων ή 1,16%.

Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες, οι οποίοι μετά από εναλλαγές προσήμων έκλεισαν επίσης με απώλειες και κοντά στα χαμηλά ημέρας τους, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 στις 3.567 μονάδες με -1,16% και ο τεχνολογικός Nasdaq στις 11.801 μονάδες με -0.8%.

Βασική πηγή ανησυχίας των επενδυτών αποτελούν οι άμεσες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στις ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να είναι αρνητικές καθώς μόνο την Τριτη κατέγραψαν 159.431 νέα κρούσματα και τουλάχιστον 1.583 θανάτους. Παράλληλα, για τις τελευταίες επτά ημέρες ο μέσος όρος στις ΗΠΑ ανήλθε στα 158.254 κρούσματα, μέγεθος αυξημένο κατά 79% από το μέσο όρο μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται επιπλέον ότι τα κρούσματα σημειώνουν άνοδο και στις 50 πολιτείες της χώρας, με τις νοσηλείες να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε αυτό το κλίμα Boeing, που έδινε αρχικά ώθηση στον Dow αφότου έγινε γνωστό ότι έλαβε την έγκριση των ΗΠΑ για να συνεχίσει τις πτήσεις του αεροσκάφους 737 MAX, στην πορεία διέγραψε τα κέρδη της και έκλεισε δεχόμενη σημαντικές πιέσεις στο -3,1%.

Αντίθετα, σε θετικό πρόσημα έστω και οριακά, έχοντας διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, διατηρήθηκαν οι αεροπορικές American και Delta Airlines, καθώς τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου τροφοδοτούν προσδοκίες για μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος και αποκατάσταση των λειτουργιών της πραγματικής οικονομίας.

Στη σημαντικότερη είδηση της ημέρας άλλωστε, η Pfizer δήλωσε ότι θα υποβάλει εντός ημερών αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου COVID-19 στις ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι τα τελικά αποτελέσματα της τελικής φάσης δοκίμων που δείχνουν αποτελεσματικότητα 95% με την μετοχή της σημειώνει άνοδο 3%. 

Το θετικό κλίμα για το εμβόλιο έχει αποτυπωθεί το τελευταίο διάστημα με σημαντικά κέρδη στις παγκόσμιες αγορές, ενώ στις ΗΠΑ αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο του Νοεμβρίου ο Dow κερδίζει άνω του 12%, ο S&P 500 περισσότερο από 10% και ο Nasdaq 9%.

Στο ίδιο πλαίσιο, με κέρδη έκλεισε σήμερα και η τιμή του πετρελαίου, παρά τα στοιχεία που έδειξαν δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, με το αμερικανικό αργό WTI να προσθέτει 39 σεντς στην αξία του (+0,9%) και να κλείνει στα 41,82 δολ. το βαρέλι.