Απώλειες στην Wall μετά την «βουτιά» - ρεκόρ στις λιανικές πωλήσεις

Απώλειες στην Wall μετά την «βουτιά» - ρεκόρ στις λιανικές πωλήσεις

Πτώση καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street στον απόηχο των ανακοινώσεων για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ ταυτόχρονα η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναφορικά με τις ευθύνες για την πανδημία προκαλεί εκ νέου ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 70 μονάδες ή 0,29% και διαμορφώνεται στις 23.556 μονάδες, ενώ πτώση 0,36% καταγράφει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 2.840 μονάδες.

 Τέλος, πτωτικά κινείται και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,55% και βρίσκεται στις 8.894 μονάδες.

Σχετικά με την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, σήμερα το υπ. Εξωτερικών της ασιατικής χώρας απάντησε στις χθεσινές αναφορές του προέδρου Τραμπ σχετικά με την διακοπή κάθε σχέσης μεταξύ των δύο κρατών, καλώντας την αμερικανική πλευρά να συμβάλει για στην σταθερότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Κίνας απειλώντας ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να διακόψει κάθε σχέση με το Πεκίνο, τονίζοντας πως σε μια τέτοια εξέλιξη οι ΗΠΑ θα εξοικονομούσαν ακόμα και 500 δισ. δολάρια.

«Έχω πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αλλά προς το παρόν δεν θέλω να του μιλήσω», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business και ειδικότερα στην εκπομπή της Μαρία Μπαρτιρόμο.

Όταν ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, απάντησε πολύ αόριστα, αλλά απειλητικά «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».

Στο πεδίο της οικονομίας, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 16,4% τον Απρίλιο, εν μέσω του lockdown που έχει επιβληθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, την στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν πως η πτώση θα ανέλθει σε ποσοστό 12,3%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την αμερικανική κυβέρνηση, η μείωση αυτή συνιστά την χειρότερη επίδοση των λιανικών πωλήσεων από το 1990 όταν κι άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα σχετικά στοιχεία, ξεπερνώντας ακόμα και την μείωση του 8,7% που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο.