8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Wall Street: Απώλειες σχεδόν 200 μονάδων για Dow - «Βουτιά» πάνω από 2,5% για Nasdaq

Απώλειες σχεδόν 200 μονάδων για Dow - «Βουτιά» πάνω από 2,5% για Nasdaq

Με κατακόρυφη πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τον Nasdaq να κάνει βουτιά» 2,51% χάνοντας 381 μονάδες, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,42%, έχοντας απωλέσει 67 μονάδες και τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες 0,48%, ήτοι 175 μονάδες, παρά την άνοδο άνω των 200 μονάδων που είχε νωρίτερα. Η πτώση των μετοχών στον τεχνολογικό κλάδο παρέσυρε πτωτικά και τους βασικούς δείκτες, υπό τη σκιά των στοιχείων για πληθωρισμό και απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό ο Dow Jones έκλεισε στις 36.113 μονάδες, ο S&P 500 στις 4.659 μονάδες και ο Nasdaq στις 14.806 μονάδες.

Η αδυναμία στις μετοχές στον τεχνολογικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Microsoft, επιβάρυνε τον Nasdaq. Οι μετοχές της Snap υποχώρησαν περίπου 8%, ενώ η Virgin Galactic υποχώρησε σχεδόν 18% αφού η εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος ανακοίνωσε χρέη. Η μετοχή ηλεκτρικών οχημάτων Tesla υποχώρησε περισσότερο από 5%.

Οι μετοχές στην τεχνολογία ήταν ασταθείς από την έναρξη του 2022, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει γνωστοποιήσει ότι θα καταπολεμήσει τον πληθωρισμό φέτος, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των επιτοκίων και πιθανώς της μείωσης του ισολογισμού της.

Οι αγορές υποστηρίχθηκαν από ορισμένες ισχυρές αναφορές κερδών. Η Delta Air Lines σημείωσε άνοδο στα κέρδη και τα έσοδα και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για ολόκληρο το έτος, ανεβάζοντας τις μετοχές της πάνω από 2%. Οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής κατοικιών KB Home σημείωσαν ράλι περισσότερο από 16% αφού ανέφεραν καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη.

Κατά τα άλλα, η Boeing της Dow σημείωσε άνοδο 3,1% μετά από αναφορά του Bloomberg News ότι το 737 Max της εταιρείας θα μπορούσε να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του στην Κίνα το συντομότερο αυτόν τον μήνα. Οι μετοχές των περιφερειακών και μεσαίων τραπεζών σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις, με την PNC Financial να προσθέτει πάνω από 1%.

Μια νέα έκθεση για τον πληθωρισμό που έδειξε ότι ανέβηκε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο επηρέασε τις συναλλαγές. Ο δείκτης τιμών παραγωγού Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,2%. Σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ο Δείκτης παρουσίασε επιτάχυνση κατά το θηριώδες 9,7%, το δεύτερο μεγαλύτερο μέγεθος ετήσιου ρυθμού που έχει καταγραφεί μετά το 2010, ωστόσο επίσης κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για 9,8%.

«Αναμένουμε ότι η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ θα μετακινηθεί από το τρέχον 1,73% σε περίπου 2% τους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την πιο επιθετική στάση της Fed μαζί με περαιτέρω αυξημένες τιμές πληθωρισμού. Τούτου λεχθέντος, δεν αναμένουμε απότομη άνοδο των αποδόσεων που θα θέσει σε κίνδυνο το ράλι των μετοχών. Ο ετήσιος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πιθανό να κορυφωθεί το πρώτο τρίμηνο και να υποχωρήσει στη διάρκεια του έτους», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές στρατηγικής της UBS με επικεφαλής τον ανώτερο οικονομολόγο Μπράιαν Ρόουζ.

Κατά τα άλλα, στο μακροοικονομικό πεδίο, ανοδικές τάσεις παρουσίασαν οι αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας, με τον αριθμό όμως να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και πολύ μακριά από το μέσο όρο της περιόδου της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου αυξήθηκαν σε 230.000 από τις 207.000 που είχαν καταγραφεί το επταήμερο που προηγήθηκε, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο αριθμός θα κινηθεί πτωτικά στις 200.000.