Απώλειες για την βρετανική λίρα εν μέσω ανησυχιών για το Brexit

Απώλειες για την βρετανική λίρα εν μέσω ανησυχιών για το Brexit

Σε sell off της βρετανικής λίρας προχώρησαν οι επενδυτές την πρώτη κιόλας μέρα διαπραγμάτευσης μετά την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς οι φόβοι για το αποτέλεσμα των επικείμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων και η ενδεχόμενη μη επίλυση του Brexit έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους.

Η στερλίνα κινείται στα 1,3058 δολάρια με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να κρατάει σκληρή στάση δηλώνοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να απομακρυνθεί από τις συνομιλίες με την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η στερλίνα επίσης υποχώρησε και έναντι του ευρώ.

Αναφορικά με την μελλοντική σχέση με την ΕΕ, η οποία αναμένεται σύντομα να τεθεί επί τάπητος, ο Τζόνσον επανέλαβε ότι επιθυμεί μια συμφωνία ανάλογη αυτής που έχει το μπλοκ με τον Καναδά.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα συνεπάγεται την αποδοχή των κανόνων της Ε.Ε. για την πολιτική ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία», ανέφερε μεταξύ άλλων. Επανέλαβε ότι επιθυμεί μια συνολική συμφωνία με την ΕΕ επί των αεροπορικών συνδέσεων και της αλιείας. Το τελευταίο είναι ένα ακανθώδες ζήτημα καθώς οι Βρετανικές αρχές αποφάσισαν να δίνουν ατομικές άδειες σε κάθε επαγγελματία αλιέα και απαγόρευσαν για ένα διάστημα την την πρόσβαση στους Γάλλους ψαράδες. Ο Τζόνσον είπε χαρακτηριστικά «Δεν προσφέρουμε καμία μακροπρόθεσμη δέσμευση στο θέμα αυτό, το ξεκαθαρίζω».