Απώλειες άνω του 2% στις ευρωαγορές

Απώλειες άνω του 2% στις ευρωαγορές

Σημαντικές απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν την Πέμπτη οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις τους τις μάλλον απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Τζέρομ Πάουελ, την ώρα που οι ελπίδες για άμεση και δυναμική οικονομική ανάκαμψη υποχωρούν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,18%, στις 326,70 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται των απωλειών με 2,9%. Ο Eurostoxx 50 υποχώρησε κατά 1,85%, στις 2.758,55 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έχασε 1,99%, στις 10.337,02 μονάδες, ο γαλλικός CAC 1,65% στις 4.273,13 και ο βρετανικός FTSE 100 "βυθίστηκε" 2,75%, στις 5.741,80 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,83%, στις 16.869,50 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 1,29%, στις 6.545,60 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, πως την Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του ινστιτούτου Πίτερσον ανέφερε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι προς το παρόν η επιβολή αρνητικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας δεν αποτελεί λύση, με αποτέλεσμα οι δείκτες της Wall να σημειώσουν βουτιά κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.

«Δεν έχουμε αλλάξει γνώμη για τα αρνητικά επιτόκια. Δεν θέλουμε να μεταβάλουμε το επιτόκιο κάτω από τη ζώνη του 0%.Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι ένα ελκυστικό όπλο νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο έχουμε άλλα όπλα. Αν χρησιμοποιήσουμε τα αρνητικά επιτόκια, αυτό θα γίνει πολύ αργότερα» επισήμανε ο Πάουελ.

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της Fed έρχεται παρά την πίεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δήλωσε εκ νέου χθες «Οι υπόλοιπες χώρες απολαμβάνουν οφέλη από την καθιέρωση των αρνητικών επιτοκίων. Και οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το δώρο».

«Η αμερικανική απάντηση μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα άμεση και ισχυρή», τόνισε ο Πάουελ κατά την ομιλία του αλλά, πρόσθεσε, ότι η ανάκαμψη μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να συγκεντρωθεί η δυναμική και θα υπαγορεύεται από την πρόοδο στην καταπολέμηση της πανδημίας.