Απώλειες άνω του 2% στις ευρωαγορές

Απώλειες άνω του 2% στις ευρωαγορές

Με ισχυρή πτώση ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους την Τετάρτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η ανησυχία αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αποτελεί στοιχείο φόβου κι επιφυλακτικότητας για τους επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 33,97 μονάδες, με πτώση 1,94%, με τους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού να οδηγούν τις απώλειες με πτώση 4,8%, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν όλες οι επιμέρους κατηγορίες.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 2,56% στις 10.542 μονάδες, ενώ απώλειες 2,85% κατέγραψε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που διαμορφώθηκε στις 4.344 μονάδες.

Απώλειες 1,51% σημείωσε και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, κλείνοντας στις 5.904 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 17.183 μονάδες, με πτώση 2,14%.

Τέλος, απώλειες 1,91% κατέγραψε και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 που διαμορφώθηκε στις 6.631 μονάδες.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί πλέον παγκοσμίως από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τις 287 χιλιάδες. Μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία αλλά και η Κίνα, που είχαν προχωρήσει σε άρση μεγάλου μέρους των περιοριστικών μέτρων, καταγράφουν τις τελευταίες μέρες νέα αύξηση των περιστατικών.

Στα υπόλοιπα επενδυτικά νέα, η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank κατέγραψε καθαρές ζημίες 295 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους με σημαντική αύξηση των προβλέψεών της και βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί άνω του 3,5%.

Ο όμιλος ταξιδιωτικών γραφείων TUI ενημέρωσε ότι προχωρά στην κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως με στόχο τον περιορισμό κόστους καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε αναστολή μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του, και ο τίτλος του υποχωρεί κατά 2,5%.

Τέλος, ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk εμφάνισε μεγάλη αύξηση 23% στα EBITDA του το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά προειδοποίησε για μεγάλη πτώση των μεταφορών λόγω την πανδημίας, με τη δική του μετοχή να χάνει επίσης 5%.