Απώλειες 5,5% για το αργό

Απώλειες 5,5% για το αργό

Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην θέσει στόχο για την αύξηση του ΑΕΠ το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού οδηγεί σε απώλειες τις τιμές του πετρελαίου, ενώ το κλίμα στην αγορά δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η αύξηση των εντάσεων με τις ΗΠΑ σε σχέση με την εξάπλωση του κορονοϊού και το Χονγκ Κονγκ.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate καταγράφει απώλειες 5,66% ή 1,92 δολαρίων/βαρέλι και διαμορφώνεται στα 32 δολάρια/βαρέλι.

Πτώση και για τις τιμές του ευρωπαϊκού αργού τύπου Brent, το οποίο βρίσκεται στα 34,35 δολάρια/βαρέλι, με απώλειες 4,74% ή 1,71 δολαρίων/βαρέλι.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως κατά τις εργασίες της Κινεζικής Εθνοσυνέλευσης, αποφασίστηκε να μην τεθούν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 σχετικά με το ύψος της ανάπτυξης, καθώς κύριος στόχος παραμένει η ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες στην διεθνή αγορά σχετικά με την περαιτέρω μείωση της ζήτησης αργού από την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

«Δεν έχουμε θέσει συγκεκριμένο στόχο οικονομικής ανάπτυξης για φέτος, κυρίως επειδή η υγειονομική κρίση και επακόλουθη οικονομική και εμπορική κρίση δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα και η ανάπτυξη της Κίνας αντιμετωπίζει απρόβλεπτους παράγοντες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στη συνέλευση του κοινοβουλίου.

Η Κίνα αναμένει για το 2020 δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3,6% του ΑΕΠ τουλάχιστον, μεγαλύτερο από το 2,8% του προηγούμενου έτους, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ 2% ή 3%, σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σχέση με το περσινό 6,1%.

Η νομισματική πολιτική θα είναι πιο ευέλικτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι, ανακοινώνοντας παράλληλα μέτρα στήριξης της οικονομίας.