Απειλή για τους ταύρους των ευρωπαϊκών μετοχών η επιστροφή των απαγορευτικών

Απειλή για τους ταύρους των ευρωπαϊκών μετοχών η επιστροφή των απαγορευτικών

Τα lockdown για τη συγκράτηση της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 έχουν επιστρέψει και πάλι για να στοιχειώσουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τα χαρτοφυλάκια τους με πωλήσεις ευάλωτων θέσεων όπως στο ευρώ και σε μετοχές τραπεζών.

Μόλις μερικές ημέρες μετά την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, η Αυστρία επανέφερε πλήρες lockdown και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας αρνήθηκε να αποκλείσει παρόμοια κίνηση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι αγορές δεν έδειξαν να ανακουφίζονται με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών που απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown και υποχρεωτικών εμβολιασμών για όλους στην εφημερίδα Bild.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας χάλασαν το αισιόδοξο κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου οι γαλλικές και οι γερμανικές μετοχές είχαν σημειώσει σειρά νέων ιστορικών υψηλών χάρη στη δυνατή ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX που έχει κάνει κούρσα 80% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 απώλεσε 0,5% την Παρασκευή.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο, αν όλη η Ευρώπη μπει σε lockdown για άλλη μια φορά, είναι ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης.

Με τις αγορές να εγκαταλείπουν σε σημαντικό βαθμό τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ τον επόμενο χρόνο, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχασε 2,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Σεπτέμβριο.

Το κύριο ερώτημα πλέον είναι σε τι βαθμό τα lockdown θα επηρεάσουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της IBES, η μέση εκτίμηση για τα κέρδη των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη αναφοράς STOXX είναι για αύξηση της τάξης του 50%, ελαφρώς χαμηλότερη από το 60% του τρίτου τριμήνου και καλύτερη συγκριτικά με τη μέση πρόβλεψη για αύξηση 21% της κερδοφορίας των εταιρειών του δείκτη S&P500 στη Wall Street.

Ανησυχητικές ενδείξεις είχαν αναδυθεί για την Ευρώπη ακόμη και πριν την τελευταία έξαρση των κρουσμάτων COVID.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη έχουν μείνει πίσω από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη διαφορά εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικών εκπλήξεων της Citi.

Ο τζίρος του κλάδου της φιλοξενίας εξασθενεί επίσης, επισημαίνει η Oxford Economics, δείχνοντας την πτώση του κατά 3,5% στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

«Οι αγορές έβλεπαν εδώ και εβδομάδες ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και ότι οι εμβολιασμοί δεν μειώνουν το ρίσκο των lockdown κατά 100%», σχολιάζουν οι αναλυτές της Barclays.

Η ανατροπή, αν ενταθεί περισσότερο, θα πονέσει πολλούς. Η μηνιαία σφυγμομέτρηση θεσμικών επενδυτών της BofA έδειξε ότι τα επενδυτικά funds είναι ‘ταύροι’ στις μετοχές της ευρωζώνης με θέσεις ‘overweight’ κατά 33%, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Είναι ακόμη νωρίς για να συμπεράνουμε ότι η επιστροφή των lockdown θα αποδειχτεί o παράγοντας που θα αλλάξει το παιχνίδι και ότι θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις κερδών μετά τη χρηματιστηριακή κούρσα.

Εξάλλου, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αποτελούν σημαντικό λόγο για να μην σταματήσει το τσουνάμι ρευστότητας που κυνηγά τις μετοχές και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κλάδοι δραστηριότητας θα βγουν χαμένοι.

Οι μετοχές τεχνολογίας και υπηρεσιών υγείας κέρδισαν 0,6% και 1% αντίστοιχα την Παρασκευή.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας έστρεψαν τους επενδυτές στα ομόλογα με τη ζήτηση να γυρίζει ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων στη γερμανική αγορά ομολόγων αρνητική για πρώτη φορά από τον Αύγουστο καθώς η απόδοση στα 30ετη κρατικά χρεόγραφα έπεσε κάτω από το 0%.

Η απόδοση στα 10ετή, ομόλογα αναφοράς στην ευρωζώνη, έπεσε κατά έξη μονάδες βάσης στο -0,34%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο αντίκτυπος στην αγορά ισοτιμιών ήταν ότι το ευρώ εξασθένισε σε χαμηλό εξαετίας έναντι του ελβετικού φράγκου και σε χαμηλό 16 μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Το θέμα της πανδημίας που δεν λέει να τελειώσει στην Ευρώπη πήρε διαστάσεις και προκάλεσε την αντίδραση στις αγορές και φυγή προς ασφαλέστερους λιμένες, σύμφωνα με τη Mizuho.

Όσο φουντώνει το θέμα αυτό και με τις αγορές να βλέπουν τις ήπιες διαθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει περιθώριο για την απόδοση του γερμανικού 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει στο -0,45%.

Στην Deutsche Bank οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο μεταίχμιο του χειμώνα, τα ποσοστά εμβολιασμών στην Αυστρία και τη Γερμανία έχουν φτάσει το 64% και 69% αντίστοιχα και είναι υψηλότερα από αυτά των ΗΠΑ που βρίσκονται στο 58%.

«Παρόλο που οι επικεφαλίδες μιλούν για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, θα είναι οι ΗΠΑ πιο ευάλωτες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα;» σημειώνει σε έκθεση της.