Αντίδραση στο ΧΑ με ΟΠΑΠ - τράπεζες και ενισχυμένο τζίρο

Αντίδραση στο ΧΑ με ΟΠΑΠ - τράπεζες και ενισχυμένο τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δυναμικά ανοδικά αντιδρά σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο και μάλιστα με αυξημένο τζίρο που δείχνει τη δραστηριοποίηση ισχυρών επενδυτών, με την αγορά να ακολουθεί το βελτιωμένο διεθνές κλίμα ύστερα από τη μερική αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και τις βάσιμες ελπίδες ότι δεν θα υπάρξει άμεσα άλλο «θερμό» επεισόδιο. 

Το σήμα ανάτασης στις αγορές δόθηκε χθες από τους τρεις δείκτες της Wall Street όπου έκλεισαν ανοδικά με τον Nasdaq ξανά σε νέα ιστορικά υψηλά, σήμερα οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με ράλι έως 2,31% (Nikkei 225), ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τις 13.500 μονάδες! 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. παρουσιάζει καλή εικόνα έχοντας «απελευθερωθεί» και από τις απρόσμενες πιέσεις που έφεραν τα χθεσινά placements στις Εθνική και Eurobank που έγιναν με discount, ενώ καλή είναι η γενική εικόνα τόσο στον Large όσο και στον Mid Cap. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από αρκετές ημέρες εμφανούς υστέρησης με αποκορύφωμα το χθεσινό άδειασμα 3,39% που ανέβασε τις απώλειες εντός του 2020 άνω του 5%, ο τραπεζικός κλάδος κάνει προσπάθεια αντίδρασης σήμερα. Ξεχωρίζει η Πειραιώς που ενισχύεται κοντά στο 5%, στο +2,85% είναι η Eurobank, ενώ μικρότερα κέρδη έχουν οι Alpha Bank και Εθνική. 

Στον ευρύτερο FTSE 25 ξεχωρίζει ο ΟΠΑΠ που κερδίζει έως 4%, με κίνηση πάνω από τα 12 ευρώ με φόντο τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019. Ο ΟΠΑΠ διαχρονικά έχει μια από τις πιο γενναίες μερισματικές αποδόσεις σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Κέρδη κοντά στο 3% έχει και η Ελλάκτωρ, ενώ άνοδο άνω του 1% έχουν επίσης τίτλοι όπως ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και Σαράντης. Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος έχουν γυρίσει μετοχές όπως Τιτάν, ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Lamda Development, Fourlis, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. 

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ο Γενικός Δείκτης που χθες κράτησε το σημαντικό και κομβικό όριο των 900 – 910 μονάδων σήμερα διαπραγματεύεται στις 924 μονάδες με άνοδο 1,08%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται ήδη στα 57 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ανεβασμένο τέμπο. 

Καλή είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου η Τεχνική Ολυμπιακή ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 5% εν μέσω κινητικότητας για την πώληση του Πόρτο Καρράς, στο +4,47% είναι η AVAX καθώς υπάρχει επίσης κινητικότητα στη Γραμμή 4 του Μετρό (κάτι που επηρεάζει θετικά και την Ελλάκτωρ άλλωστε), ενώ κέρδη καταγράφουν τίτλοι όπως Πλαστικά Θράκης (+4,76%), Autohellas (+4,17%), Profile, MIG, Quest Συμμετοχών, Έλτον, Intracom Holdings κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 67 μετοχές ενισχύονται έναντι 41 που υποχωρούν.