Αντίδραση 6% στο ΧΑ αλλά με δεύτερες σκέψεις και ανασφάλεια

Αντίδραση 6% στο ΧΑ αλλά με δεύτερες σκέψεις και ανασφάλεια

Σημαντική αντίδραση έβγαλε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες, τα blue chips αλλά και τους κύριους δείκτες να κερδίζουν μέρος του πρόσφατα χαμένου εδάφους, όμως η δυναμική της ανόδου - παρ' ότι είχε προοπτικές για εκρηκτικό ξέσπασμα - μετριάστηκε λόγω των εξελίξεων και των μέτρων καραντίνας για τον κορονοϊό, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές έχασαν όλα τα κέρδη τους.

Η αντίδραση – πρωτίστως τεχνικής φύσης – ήρθε εύλογα μετά τις ιστορικά μεγάλες απώλειες της Δευτέρας, όμως το κλίμα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο παραμένει αφιλόξενο για επενδύσεις και ανάληψη νέου ρίσκου, παρ' ότι οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ελκυστικές.

Η ψυχολογία έχει τρωθεί καταλυτικά, καθώς το «χτύπημα» στις παγκόσμιες αγορές αλλά και το Χ.Α. είναι τεράστιο, οι αποτιμήσεις ισοπεδώθηκαν με ρυθμούς καταιγιστικούς και χωρίς προηγούμενο, ενώ καθημερινά τρέχουν νέες (δυσμενείς) εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό, οδηγώντας σε μέτρα που έως πριν από λίγες εβδομάδες ήταν αδιανόητα.

Η ανθρωπότητα βιώνει τη μεγαλύτερη καραντίνα της ιστορίας της, η τρίτη σε δυναμικότητα οικονομία της Ευρώπης – η Ιταλία – βρίσκεται στην απόλυτη επιφυλακή βιώνοντας συνθήκες... ασύμμετρου πολέμου, οπότε για κάποιες εβδομάδες θα υπολειτουργεί, ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί και σε άλλες περιοχές.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων από σήμερα και για τις επόμενες 14 ημέρες ως μέτρο πρόληψης κατά της επέκτασης του ιού, πιστοποιώντας – και στη χώρα μας – ότι η κατάσταση σοβαρεύει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ψυχολογία της ευρύτερης αγοράς, της κατανάλωσης και όλης της οικονομικής δραστηριότητας.

Και όλα αυτά, σε μια εποχή που μπαίνει η άνοιξη και ξεκινάει η σεζόν για μια χώρα που έχει εξαιρετικά μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και όλη την «αλυσίδα» των υπηρεσιών που επηρεάζονται μέσα από αυτή τη μεγάλη βιομηχανία.

Ασχέτως λοιπόν αν σήμερα αντέδρασε το πετρέλαιο – τεχνικά – μετά την πρόσφατη εξαιρετικά μεγάλη υποχώρηση, αυτό που προεξοφλούν οι αγορές είναι συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας ευρύτερα, το πέρασμα στην εσωστρέφεια άρα και το χτύπημα σε ολόκληρους κλάδους – οδηγούς του οικονομικού και επιχειρηματικού συστήματος.

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε ολοένα και περισσότερες χώρες, «γκρεμίζει» την… κανονική ροή της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ακυρώνοντας (για άγνωστο διάστημα) επενδυτικές πρωτοβουλίες, projects, εξαγορές και συνεργασίες, με τις αγορές να προεξοφλούν όχι μόνο ύφεση, αλλά ένα «γύρισμα» σε μια... άγνωστη (νέα) πραγματικότητα.

Μέσα σ' αυτό το εν πολλοίς άγνωστο και εξαιρετικά δύσκολο για προεξόφληση τοπίο, οι ευρωπαϊκές αγορές όχι μόνο έχασαν όλα τα σημαντικά αρχικά τους κέρδη αλλά γύρισαν και σε πτώση με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 3,15% πλέον, τον ισπανικό IBEX 35 στο -2,86% και τον CAC 40 στο -1,08%.

Παράλληλα, οι αμερικανικοί δείκτες παρά το ιστορικά μεγάλο «ξεφόρτωμα» της Δευτέρας όπου ο Dow Jones απώλεσε πάνω από 2.000 μονάδες σε μια από τις χειρότερες ημέρες της μεγάλης ιστορίας του, αρχικά ξεκίνησαν με διαθέσεις έντονης αντίδρασης, όμως κατόπιν η δυναμική μετριάστηκε.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 628,25 μονάδες με άνοδο 5,93%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 645,06 μονάδες όταν κέρδιζε 8,77%. Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη έναντι των προηγούμενων (πτωτικών) συνεδριάσεων και διαμορφώθηκε στα 107 εκατ. ευρώ, με τα 100 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, που σημαίνει ότι σ' όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν περίπου 7 εκατ. ευρώ!

Ο FTSE 25 επανέκτησε τις 1.600 μονάδες κλείνοντας στις 1.603,02 μονάδες με άνοδο 4,64%, όμως είχε φτάσε ενδοσυνεδριακά έως το +7,53%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 470,45 μονάδες με άνοδο 11,95%, ενώ έφτασε στο υψηλό ημέρας έως τις 500,12 μονάδες με άνοδο 19,01%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 815,50 μονάδες με άνοδο 5,26%, ενώ έφτασε έως το +8,44%.

Στον FTSE 25 αντίδραση άνω του 15% είχαν οι Lamda Development, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στις τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank ξεχώρισαν με άνοδο 13,81% και 13,43% αντίστοιχα. Κέρδη άνω του 10% είχαν επίσης τίτλοι όπως ΕΧΑΕ, Εθνική, Motor Oil, Viohalco και ΔΕΗ, ενώ άνω του 5% κέρδισαν οι Aegean Airlines, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Jumbo και Μυτιληναίος.

Πάντως, τα κέρδη τόσο στις τράπεζες όσο και σε όλο τον Large Cap ήταν μακριά από τα υψηλά ημέρας, ενώ εντύπωση έκανε το αρνητικό γύρισμα της Coca Cola HBC που έκλεισε με πτώση 2,53% στο χαμηλό ημέρας. Στο χώρο του Mid Cap όλες οι μετοχές έκλεισαν μακριά από το υψηλό ημέρας, στοιχείο που δείχνει την ανασφάλεια πολλών επενδυτών, που κάθε ανοδική αντίδραση τη θεωρούν ευκαιρία... πωλήσεων.

Η AVAX παρ' ότι έφτασε να κερδίζει 13,41% εντούτοις έκλεισε με πτώση 1,02%, η Intracom Holdings έφτασε να ενισχύεται κατά 10,81% όμως υποχώρησε 2,16%, ενώ κέρδη άνω του 10% είχαν μόνο οι Attica Bank και Πλαστικά Θράκης, παρ' ότι το πρώτο τρίωρο αρκετές μετοχές είχαν διψήφιου ποσοστού άνοδο.

Στο σύνολο της αγοράς 22 μετοχές έκλεισαν με πτώση ενώ 99 είχαν άνοδο, με τις 25 εξ αυτών να κερδίζουν από 10%, ενώ δεκάδες ενισχύθηκαν άνω του 5%.