Ανοιχτή στο κοινό η πώληση έργων NFT από το Μουσείο Ερμιτάζ

Ανοιχτή στο κοινό η πώληση έργων NFT από το Μουσείο Ερμιτάζ

Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας τέχνης φέρνει το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στον κόσμο των NFTs, δημιουργώντας μια περιορισμένη σειρά από ψηφιακά αριστουργήματα της συλλογής του. Συγκεκριμένα, δημοπρατούνται ψηφιακές αναπαραγωγές έργων από τους Λεονάρντο, Τζορτζόνε, Βαν Γκογκ, Καντίνσκι και Μονέ.

Όλα τα ψηφιακά έργα έχουν αναπαραχθεί σε δύο αντίγραφα. Ένα από αυτά αποθηκεύεται στο μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, ενώ το άλλο προσφέρεται σε δημοπρασία από την αγορά της Binance NFT. Από το site του μουσείου πληροφορούμαστε ότι η εν λόγω ψηφιακή αγορά παρέχει άμεση ρευστότητα με ελάχιστους φόρους, σε μια εξαιρετικά προσβάσιμη πλατφόρμα για κάθε χρήστη.

Τα ψηφιακά αντίγραφα φέρουν την υπογραφή του Μιχαήλ Πιοτρόβσκι που διευθύνει το Ερμιτάζ και βεβαιώνει για την αυθεντικότητα κάθε έργου στην ψηφιακή σειρά. Την πιστοποίηση συμπληρώνουν η ημερομηνία και η ώρα υπογραφής του υπεύθυνου, σφραγίζοντας τη μοναδικότητα που καταγράφεται στο σύστημα ασφαλείας, γνωστό ως αλυσίδα «blockchain». Ο χώρος υπογραφής, που είναι οι λαμπρές αίθουσες του Ερμιτάζ, αναφέρεται συμπληρωματικά στα δεδομένα. Όλα αυτά τα επισημαίνουμε γιατί μοιάζουν πρωτόγνωρα στο χώρο της τέχνης, όπου μέχρι πρότινος σημασία είχε μόνο το γνήσιο της υπογραφής του καλλιτέχνη. Τώρα, λοιπόν, ο διευθυντής ή ο υπεύθυνος του ιδρύματος για τη σειρά των NFTs έργων, αναλαμβάνει ρόλο ψηφιακού μεσάζοντα. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τη μοναδικότητα του ψηφιακού έργου, οι αγοραστές πρόκειται να λάβουν κι ένα βίντεο σε μορφή NFT που αποτυπώνει τη στιγμή που το ψηφιακό αντίγραφο υπογράφεται από τον Διευθυντή του Ερμιτάζ.

Η τιμή εκκίνησης σε κάθε ψηφιακό έργο έχει οριστεί στα 10.000 BUSD1, ποσό που αναλογεί σε 10.000 δολ. Όλα τα κεφάλαια από τις πωλήσεις προορίζονται για το ρωσικό ίδρυμα κι οποιοσδήποτε χρήστης της Binance μπορεί να συμμετάσχει στη δημοπρασία. Οι νέοι χρήστες πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα, στη διεύθυνση Binance.com.

«Το Ερμιτάζ είναι ένα μουσείο καινοτόμο που χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες. Τώρα, μπαίνουμε στην ψηφιακή αγορά προκειμένου να εξοικειωθεί το κοινό με τις συλλογές, τις αίθουσες και τα κτίρια του μουσείου» δηλώνει ο διευθυντής του. «Δεν το κάναμε επειδή σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε NFTs για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων, ούτε έχουμε εμπορικές προσδοκίες από αυτά. Θέλουμε όμως να δούμε από πρώτο χέρι πώς είναι η φιλοσοφία των NFTs και η εμπλοκή τους με ένα μεγάλο μουσείο».

«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου εισέρχεται στην αγορά NFT. Η Binance NFT έχει γίνει “το κλικ” που συνδέει τον κόσμο της τέχνης με αυτόν της τεχνολογίας, και για μάς αυτό είναι μια τεράστια τιμή» δηλώνει από τη μεριά της η επικεφαλής της Binance NFT, Έλεν Άϊ.

Το Ερμιτάζ διαθέτει μια συλλογή από τρία εκατομμύρια έργα τέχνης και αντικείμενα του παγκόσμιου πολιτισμού. Περιλαμβάνει αρχαιότητες, πίνακες, γλυπτά κι άλλα αντικείμενα μεγάλης τέχνης που επάξια το έχουν θέσει ψηλά στον κατάλογο εθνικής κληρονομιάς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ φέρει τιμητικά την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.