Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ

Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ίσως δώσει σήμα για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση καθώς η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να απογοητεύει. 

Το κλίμα στην αγορά δέχτηκε τεράστιο πλήγμα εχθές Τετάρτη, όπου τα στοιχεία της Markit έδειξαν πως ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 7 ετών, ενώ η μεταποίηση στη Γαλλία υποχώρησε απρόσμενα. 

Οι επενδυτές στρέφουν επίσης την προσοχή τους και στην προσδοκώμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed την επόμενη εβδομάδα. 

Η μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακών Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) Ιούλιο είναι σχεδόν ολοκληρωμένη, σύμφωνα με τους οικονομολόγους μιας δημοσκόπησης του Reuters, οι οποίοι αναμένουν μια ακόμη αργότερα μέσα στο έτος εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών κινδύνων από τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,38% στις 393.20 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αύξηση κατά 0,12% καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.493 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο DAX της Γερμανίας που κερδίζει κατά 0,17% στις 12.538 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, θετικό πρόσημο εμφανίζει ο CAC 40 με άνοδο 0,58% στις 5.635 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε θετικό έδαφος κινείται η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,15% στις 22.105 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να κερδίζει κατά 0,09% στις 9.335 μονάδες.

Τέλος, απώλειες κατά 0,45% καταγράφει ο PSI 20 στην Πορτογαλία στις 5.179 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η Nissan Motor ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 12.500 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο έως το 2022 και θα μειώσει την παραγωγή, προκειμένου να περιορίσει το κόστος καθώς πλήττεται από αναιμικές πωλήσεις και αυξημένες δαπάνες και προσπαθεί να ανακάμψει από το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο αποπεμφθείς της πρόεδρος Κάρλος Γκοσν.

Η Νο2 αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε επίσης ότι κατακρημνίστηκαν τα λειτουργικά κέρδη πρώτου τριμήνου, σημειώνοντας βουτιά 98,5% στα 1,6 δισ. γεν (14,80 εκατ. δολάρια), καθώς η εταιρία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη Βόρεια Αμερική.

Επιπλέον, αποτελέσματα υψηλότερα των προσδοκιών εμφάνισε η Facebook το δεύτερο τρίμηνο, με τη μετοχή της να ενισχύεται 4% μετά την ανακοίνωση -έχει ενισχυθεί 56% έως τώρα φέτος-, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τις αντιμονοπωλιακές αρχές και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,6 δισ. δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή, από τα 1,74 δολάρια ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 28% στα 16,9 δισ. δολάρια από 13,23 δισ. δολάρια πέρυσι. Αναλυτές, σε δημοσκόπηση της FactSet είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για κέρδη 1,87 ανά μετοχή και έσοδα της τάξης των 16,5 δισ. δολαρίων.

Στα μακροοικονομικά νέα, κοντά σε χαμηλό δύο μηνών διατηρείται το ευρώ εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Το κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,11366 δολάρια, έχοντας φτάσει στα 1,11270 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου. Το ευρώ έχει υποχωρήσει πάνω από 2% αυτό το μήνα λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τις άλλες κεντρικές τράπεζες στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής καθώς οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αποδυναμώνουν την παγκόσμια οικονομία.