Reuters: Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία

Reuters: Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία

Η μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακών Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) Ιούλιο είναι σχεδόν ολοκληρωμένη, σύμφωνα με τους οικονομολόγους μιας δημοσκόπησης του Reuters, οι οποίοι αναμένουν μια ακόμη αργότερα μέσα στο έτος εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών κινδύνων από τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι προσδοκίες στην δημοσκόπηση του Ιουλίου για την πρώτη μείωση των επιτοκίων σε περισσότερο από μια δεκαετία επιβεβαιώθηκαν αυτό το μήνα, αφού αρκετά μέλη της Fed τόνισαν ότι η πολιτική χαλάρωσης πλησιάζει, ωθώντας τις μετοχές των ΗΠΑ σε νέα ρεκόρ.

Αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι οι οικονομολόγοι, όπως οι χρηματοπιστωτικές αγορές, έχουν καταλήξει σε μια εκτίμηση για μείωση ύψους 25 μονάδων βάσης στα ομοσπονδιακά κεφάλαια στο 2 με 2,25%.

Πάνω από το 95% των 111 οικονομολόγων προβλέπουν τώρα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 30ης και 31ης Ιουλίου. Μόνο δύο ερωτηθέντες οικονομολόγοι αναμένουν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης και δύο ακόμη δήλωσαν ότι η Fed θα παραμείνει σταθερή.

«Ο κυρίοτερος λόγος για τον οποίο η Fed θα μειώσει τα επιτόκια είναι επειδή έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. Αν δεν ακολουθήσει τη ροή και δεν προχωρήσει στην "περικοπή", θα προκαλέσει μεγάλο σοκ», δήλωσε ο Άντριου Χάντερ, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Capital Economics.

«Νομίζω ότι το πρόσφατο γενικότερο μήνυμα της Fed φαίνεται να είναι ότι πρόκειται περισσότερο για τους κινδύνους μείωσης της ανάπτυξης παρά για την ύπαρξη μιας ήδη αδύναμης οικονομίας», συμπλήρωσε.