Ανοδική έκρηξη 14,7% για τις τράπεζες - Άλμα στις 691 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Ανοδική έκρηξη 14,7% για τις τράπεζες - Άλμα στις 691 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Ανοδική έκρηξη σημειώθηκε και σήμερα στο ΧΑ, ακολουθώντας τα τύμπανα του νέου -μάλλον αποτελεσματικού- εμβολίου και το γενικότερο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την πολυαναμενόμενη επαναφορά της οικονομίας σε μια κανονικότητα συντομότερα από όσο αναμένονταν μέχρι σήμερα. Οι επιχειρηματικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ενισχύουν επίσης τη διάθεση για ρίσκο καθώς όλα δείχνουν ότι στο παρασκήνιο της πανδημίας και με την ορατότητα για έξοδο από το τούνελ να έχει ενισχυθεί, οι μηχανές των διεργασιών έχουν ξαναπάρει μπροστά.

Ο δρόμος για την πλήρη ανάρρωση είναι βέβαια μακρύς, καθώς αφενός το εμβόλιο θα δοθεί σε ευρεία κατανάλωση σε λίγες εβδομάδες, αφετέρου δε η εποχιακή έξαρση που αναμένεται (λόγω χαμηλών θερμοκρασιών) βοηθάει στην εξάπλωση. Όμως, το χρηματιστήριό μας, λειτουργώντας κατά πρώτον προεξοφλητικά και κατά δεύτερον εντονότερα από άλλα, πληροί τις προϋποθέσεις να μοιράζει υπερκέρδη, και η σημερινή ημέρα -σε συνέχεια της διψήφιας ανοδικής κίνησης της περασμένης εβδομάδας- επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Τούτο συνεπικουρείται τόσο από την εκρηκτική άνοδο στις αποτιμήσεις των εισηγμένων (ο ΓΔ κατέγραψε κέρδη 5,44% στις 691,36 μονάδες και ο ΔΤΡ άνω του 14,7%) όσο και από τους -ελεγχόμενα- υψηλούς όγκους συναλλαγών (105 εκατ ευρώ ο τζίρος σήμερα σήμερα), κάτι που ενδυναμώνει την πεποίθηση ότι από τη μία η ανοδική κίνηση είναι υγιής, από την άλλη δεν φαίνεται να λήγει σύντομα, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη οπτική.

Επιμέρους, η πλειονότητα των εισηγμένων έβγαλε πολύ δυνατές αποδόσεις, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο που ακόμα βρίσκεται στην εμβέλεια της ομαλής εξέλιξης των ανακεφαλαιοποιήσεων και της συνεπαγόμενης συμμετοχής στο σχέδιο Ηρακλή, ενώ και ιδιαίτερα η Πειραιώς φαίνεται να επωφελείται το μέγιστο από ένα τέτοιο σενάριο.

Κατά τα άλλα, η Αεροπορία Αιγαίου συνεχίζει την “δίχως αύριο” ανοδική διαδρομή προς ανάρρωση από τις καταιγιστικές πωλήσεις των περασμένων μηνών, η ΜΙG φαίνεται να ξεκινάει να αποτιμά τα εν εξελίξει deal της προσπερνώντας την τελευταία σημαντική αντίσταση των 0,029, και η ΔΕΗ συνεχίζει ακλόνητη να καταγράφει επίπεδα ρεκόρ μην έχοντας πραγματικό ταβάνι προς τα πάνω (επόμενος κοντινός στόχος τα 6,30, στήριξη το 5,75).

Τα ΕΧΑΕ στηρίζονται από σοβαρούς αγοραστές προσπερνώντας επιτέλους τα 3 ευρώ με επόμενο στόχο τα 3,30, η ΟΤΟΕΛ τρέχει πίσω από την υπεραπόδοση της αεροπορίας αιγαίου όντας και πολύ καλή εταιρία ως σύνολο, τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και ΜΟΗ δεν διορθώνουν καν έχοντας επόμενο στόχο μια απόδοση της τάξης του 12% .

Τέλος, ο όμιλος της Viohalco έκανε μια μικρή ανάπαυλα από το πρόσφατο δυναμικό ράλι του, και οι τίτλοι των Viohalco, ΕΛΧΑ και CENER περιμένουν έναν νέο κύκλο προς 4,10, 1,95 και 2,22 αντίστοιχα.