7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Ανοδική ανάσα μετά το μακροβούτι στο Χρηματιστήριο

Ανοδική ανάσα μετά το μακροβούτι στο Χρηματιστήριο

Με δύο στις δύο θετικές συνεδριάσεις απάντησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο sell off της Δευτέρας, δίνοντας ώθηση στον Γενικό Δείκτη να καταφέρει κέρδη της τάξης του 1.83% στις 854.22 μονάδες. Η διασπορά στην άνοδο ήταν μεγάλη, με 24 από τις 25 του Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κλείνουν θετικές (επί συνόλω 91 έναντι μόλις 20 πτωτικών.

Η προσπάθεια ήταν τίμια, και μάλιστα μεγαλύτερης έκτασης από τη χθεσινή -μάλλον αναγνωριστική-, δίνοντας μιαν ανάσα μετά από τις πιέσεις των περασμένων ημερών.

Ωστόσο, εντοπίζονται δύο ζητήματα.

Αρχικά, η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των 42 εκατομμυρίων ευρώ δεν δικαιολογεί στιβαρή εικόνα, καθώς δεν υπήρξαν πολλές αγορές για να απορροφήσουν την εν δυνάμει προσφορά που υφίσταται. Εξάλλου, είναι κοινός φόβος η πλασματική άνοδος με χαμηλούς όγκους, κόντρα σε μια καθοδική τάση που εξελίσσεται. Και η υφιστάμενη, έδειξε τα δόντια της, συνυπολογίζοντας ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσέγγιση των 817 μονάδων.

Επιπλέον, ο τρόπος με τον όποιον ήλθε η προ ημερών πτώση, άφησε δύο κεντρικές αντιστάσεις, η μία στις 857 μονάδες και η άλλη στις 871. Όσο ο Γενικός δεν προσπερνάει αυτά τα επίπεδα, δεν μπορούμε να μιλάμε για επαναφορά του θετικού κλίματος, ενώ επαναφέροντας τη συζήτηση των όγκων συναλλαγών, ακόμα και μια προσπέλαση θα απαιτήσει αύξηση αυτών.

Οι περισσότεροι τίτλοι, κινήθηκαν παρόμοια με τον Γενικό Δείκτη, ήτοι σε αρνητικό έδαφος και αντιδρώντας προς τις πρώτες αντιστάσεις. Στο live παρέχουμε αναλυτικές εικόνες, σε κάθε περίπτωση όμως η αγορά απλά αντιδρά ώστε να βρει κάποιες πρώτες στηρίξεις.

Εξαιρετικές περιπτώσεις απετέλεσαν και πάλι οι εταιρείες πληροφορικής, με δεδομένο ότι όλες (πλην της Profile) κινούνται σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά επίπεδα τιμών, έχοντας αποδόσει τεράστια ποσοστιαία κέρδη στους μετόχους που τις πίστεψαν. Ενδεικτικά, σήμερα έκλεισαν οι Epsilon +15.08%, BYTE +8.74%, Space +4.81%, Performance +3.4% και Ideal +3.24%. Πιθανότατα να υπάρξει συνέχιση, καθώς τα κεφάλαια που εισρέουν στο σύστημα θα «περάσουν» και από τον κλάδο τεχνολογίας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.