Στήριξη στις μετοχές της ενέργειας βρίσκει το Χρηματιστήριο

Στήριξη στις μετοχές της ενέργειας βρίσκει το Χρηματιστήριο

Με τις μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και της βιομηχανίας να ξεχωρίζουν, το ΧΑ κρατάει την ευρύτερη ζώνη των 650-660 μονάδων, με μειωμένες διακυμάνσεις και μεταβολές έναντι της περασμένης εβδομάδας, ενώ ξεχωρίζουν οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

To κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι εξαιρετικό ξανά καθώς ενισχύονται άνω του 1% με φόντο το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομιών σ’ όλες τις χώρες της ευρωζώνης αλλά και τη μείωση γενικά των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και των θανάτων.

Γενικώς, όλη η ανθρωπότητα πασχίζει να επανέλθει στο έλασσον της κανονικότητας και αυτό αντανακλάται στη θετικότερη ψυχολογία ευρύτερα, αλλά και στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.λπ.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται εξ αρχής της συνεδρίασης θετικά, προσπαθώντας να αφομοιώσει την ευρύτερη περιοχή των 650 – 660 μονάδων, ώστε κατόπιν να κάνει κίνηση προς τις 680 – 700 μονάδες. Πιο αναλυτικά, διαπραγματεύεται στις 655 μονάδες με άνοδο 0,37%, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 661,89 μονάδες (+1,43%).

Η αξία συναλλαγών είναι περιορισμένη σήμερα συγκριτικά με τα στάνταρ της περασμένης εβδομάδας, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις λόγω MSCI, οπότε η αγορά επανέρχεται σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Πάντως, ο τζίρος ήδη ξεπερνά τα 62 εκατ. ευρώ, επίδοση που κάθε άλλο παρά μικρή θεωρείται. Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή λόγω του τραπεζικού rebalancing ο τζίρος ξεπέρασε τα 390 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 που την περασμένη εβδομάδα έδωσε κίνηση +8,19% διαπραγματεύεται στις 1.574 μονάδες με οριακή άνοδο 0,18%, παρ’ ότι βρέθηκε έως το +1,41% αρχικά. Ο τραπεζικός δείκτης παρ’ ότι γύρισε και σε αρνητικό έδαφος, πλέον διαπραγματεύεται στις 333 μονάδες με άνοδο 0,88%, ενώ στο πρώτο διάστημα της συνεδρίασης έφτασε έως τις 351,19 μονάδες με άνοδο 6,14%.

Θυμίζουμε πως ο τραπεζικός δείκτης παρά την πτώση 7,94% της περασμένης Παρασκευής έβγαλε την περασμένη εβδομάδα με ράλι +21,62%, όμως οι απώλειες σε επίπεδο 5μήνου 2020 ανέρχονται στο -62,62%! Στη Eurobank έχουν διακινηθεί πάνω από 37 εκατ. μετοχές μέσω τζίρου 14,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Alpha Bank έχουν αλλάξει χέρια 19,7 εκατ. μετοχές έναντι 11,5 εκατ. ευρώ. Είναι οι μετοχές που ξεχωρίζουν σήμερα από πλευράς συναλλαγών.

Οι εκροές συνεχίζονται στον Τιτάνα, που λόγω της διαγραφής από τον MSCI Greece Standard έχασε 8,87% την Παρασκευή με ιστορικό όγκο 3,69 εκατ. τεμαχίων μέσω κολοσσιαίου τζίρου 42 εκατ. ευρώ, επιδόσεις – ρεκόρ για τη μετοχή. Σήμερα υποχωρεί εκ νέου στα 11 ευρώ με πτώση 2,65% και όγκο 367 χιλ. τεμάχια έναντι 2,7 εκατ. ευρώ τζίρου.

Όπως προαναφέρθηκε στον Large Cap ξεχωρίζουν οι ενεργειακές μετοχές, ενώ πλην της Τιτάν, υποχωρούν οι Aegean Airlines, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή (έβγαλε τον Μάιο με κέρδη 17,7), ΕΛΠΕ, Σαράντης κ.λπ.

Στον Mid Cap, ξεχωρίζει το φαινόμενο σταθερότητας και συνέπειας που λέγεται Κρι Κρι (στα 5,54 ευρώ με άνοδο 3,75%), καθώς επίσης οι Intralot, AVAX και MIG, ενώ πιέζονται οι ΙΑΣΩ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Attica Bank, Intrakat και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 61 μετοχές ενισχύονται έναντι 46 που υποχωρούν.