Συντήρηση και ισορροπία πέριξ των 890 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Συντήρηση και ισορροπία πέριξ των 890 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση αφομοίωσης της ευρύτερης περιοχής των 890 μονάδων είναι και η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κινείται πλέον σταθεροποιητικά και χωρίς μεγάλα ρίσκα, εν μέσω μεικτής εικόνας στις τράπεζες αλλά και στον ευρύτερο FTSE 25, συνεχίζοντας να συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση του κομβικού ορίου των 900 μονάδων.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι ο περιορισμός των ρίσκων από την πλευρά τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών, κάτι που έχει οδηγήσει έως τώρα σε συνολική διακύμανση μόλις οκτώ μονάδων για το Γενικό Δείκτη και τις περισσότερες μετοχές του FTSE 25 σε εξαιρετικά μικρό volatility.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτή η συσσώρευση και η φαινομενική «νηνεμία» είναι πολύ φυσιολογική εξέλιξη εφόσον η αγορά βρίσκεται μπροστά σε ένα κομβικού τύπου στοίχημα, όπως είναι η υπέρβαση των 900 μονάδων, που θα αλλάξει επίπεδο ευρύτερα όλο το σύστημα.

Μένει βεβαίως να δούμε το timing αυτής της υπέρβασης, και το αν θα υπάρξουν άμεσα δυνάμεις για να γίνει κάτι τέτοιο, διαφορετικά, δεν αποκλείεται να δούμε οπισθοχώρηση και επαναφόρτιση λίγο χαμηλότερα, όπως έγινε πρόσφατα με την προσπάθεια ελέγχου της ζώνης των 880-885 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, εν μέσω πολύ έντονων διεργασιών στις τράπεζες αλλά και στην πραγματική οικονομία, ενώ δε λείπουν οι διαρκείς αναβαθμίσεις από ξένους οίκους. Και όλα αυτά, μέσα σ' ένα άριστο διεθνές κλίμα, με τις αγορές παγκόσμια να εκπλήσσουν και τους πλέον αισιόδοξους, συνεχίζοντας το μεγαλύτερο και πιο πλουραλιστικό bull market όλων των εποχών.

Τα futures της Wall Street δείχνουν νέο ανοδικό άνοιγμα για σήμερα, μετά τα ιστορικά υψηλά και των τριών δεικτών χθες, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σήμερα ανοδικά, με τον DAX της Φρανκφούρτης στο +1% και στις 13.330 μονάδες, απέχοντας πλέον μόλις 230 μονάδες περίπου από το ιστορικό υψηλό που πέτυχε στις αρχές του 2018!

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 889 μονάδες με οριακή άνοδο 0,14%, ενώ το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης έφτασε έως το υψηλό των 894,82 μονάδων. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 53 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να έχουν διακινήσει τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ μεικτή είναι η εικόνα στο ευρύτερο ταμπλό.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς κερδίζει 2,06% και η Εθνική +1,21%, ενώ ήπια πτώση σημειώνουν οι Eurobank και Alpha Bank. Στα μη τραπεζικά blue chips του Large Cap κέρδη σημειώνουν οι Lamda Development, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, ενώ υποχωρούν οι ΕΛΠΕ, Viohalco, Coca Cola HBC, Jumbo, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap για 2η συνεχή συνεδρίαση ξεχωρίζει η MLS που μετά το ράλι αντίδρασης χθες σε ποσοστό 28,97%, σήμερα κερδίζει 20,65% με ισχυρό όγκο που ήδη ξεπερνά τα 248 χιλ. τεμάχια, έχοντας φτάσει στα 1,6650 ευρώ! Η εταιρεία προσπαθεί να βγει μπροστά και καλώς πράττει, ανακοινώνοντας χθες ότι η νέα πλατφόρμα MAIC συνδέθηκε πλέον με όλες τις συσκευές Android. Μένει να δούμε τη συνέχεια για τη μετοχή και την εταιρεία.

Θετικά στον Mid Cap κινούνται επίσης μετοχές όπως Profile, Τεχνική Ολυμπιακή, Quest Συμμετοχών, Πλαίσιο, Κέκροπας και Παπουτσάνης, ενώ πτώση σημειώνουν οι Intrakat, AVAX, Attica Bank, Νηρέας, Intralot κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 46 μετοχές ενισχύονται έναντι 67 που υποχωρούν.