Ανοδικά το ΧΑ με επιλεκτικά πονταρίσματα και μπαράζ πακέτων

Ανοδικά το ΧΑ με επιλεκτικά πονταρίσματα και μπαράζ πακέτων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τις συνεδριάσεις μειωμένου ρίσκου και συντήρησης των διεθνών αγορών ακολούθησε σήμερα το XA., δείχνοντας όμως σημαντικές «άμυνες» στην ευρύτερη περιοχή των 920 μονάδων, ενώ με επιλεκτικά πονταρίσματα στο τέλος και πολλά πακέτα σε τράπεζες και blue chips, η αγορά έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη για την αυριανή συνεδρίαση.

Μάλιστα, λόγω των πακέτων αλλά και των αγορών προς το τέλος, αυξήθηκε κατακόρυφα και η αξία συναλλαγών σε μια συνεδρίαση πολύ μειωμένων πρωτοβουλιών έως μία ώρα πριν το τέλος, κάτι που επίσης αφήνει καλή «μαγιά» για την αυριανή και τις επόμενες συνεδριάσεις, δεδομένου ότι «χτίζεται» δημιουργικός τζίρος στην αγορά, σε κάθε ανοδική τροχιά.

Αντιθέτως, σε κάθε πτώση ή διόρθωση, ο τζίρος μειώνεται δείχνοντας απολύτως ξεκάθαρα ότι διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά δεν υπάρχει. Παράλληλα, στο τέλος άλλαξε σημαντικά και ο «χάρτης» όλης της αγοράς, καθώς 71 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 39 που υποχώρησαν, ενώ έως μια ώρα πριν το κλείσιμο, η εικόνα ήταν μοιρασμένη.

Το θετικό είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να κάνει νέα βάση βραχυπρόθεσμα την περιοχή πέριξ των 920 μονάδων, ενώ συμπλήρωσε δώδεκα συνεδριάσεις πάνω από το κομβικό όριο των 900 – 910 μονάδων.

Η πλήρης και ασφαλής κατοχύρωση αυτής της περιοχής επί σειρά συνεδριάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει σε καλύτερα επίπεδα το Χ.Α. και να κινηθεί προς την περιοχή των 930 – 950 μονάδων και να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αγορά εισήλθε στο νέο έτος με «προίκα» τα εκπληκτικά κέρδη του 2019, που όπως και να ‘χει, σε μια περίοδο με διάφορες αβεβαιότητες ευρύτερα, είναι εύλογο αλλά και υγιές αρκετοί επενδυτές να «κλειδώνουν» κάποιες κερδισμένες θέσεις.

Από την άλλη πλευρά, σε μια ανοδική – κατά βάση – αγορά, κάθε διόρθωση - κατοχύρωση κερδών επαναφορτίζει τη δυναμική και συντηρεί το momentum. Eίναι σημάδι υγείας και δείχνει αντανακλαστικά, δεδομένου ότι οι κερδισμένες επενδυτικές θέσεις, μόνο όταν ρευστοποιούνται «κλειδώνουν» το όφελος στον κάτοχό τους, ενώ δημιουργούν νέα διαθέσιμη ρευστότητα για τυχόν επανατοποθέτηση σε άλλους τίτλους, ανατροφοδοτώντας τη δυναμική της αγοράς.

Από εκεί και πέρα η αγορά περιμένει νέους καταλύτες και «φρέσκες» ειδήσεις ώστε να επανεκτιμήσει την κατάσταση ευρύτερα, πάνω στα νέα δεδομένα. Τεχνικά, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «μια κατοχύρωση των 939 μονάδων μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης, ενώ όσο παραμένει πάνω από τις 914 μονάδες, η τάση παραμένει επιθετική. Το πολύ βασικό δεδομένο είναι ότι το stop πλέον ανέβηκε στις 904 μονάδες σε κλείσιμο», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης εστιάζει στο γεγονός ότι μέσα στο 2020 το Χ.Α. έχει καταφέρει μέχρι τώρα να μην απειληθεί η περιοχή των 900 μονάδων. Παράλληλα, στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο MACD ενεργοποίησε νέο σήμα αγορών το οποίο κρατά με σχετική άνεση, αφού οι υπερπωλημένες ζώνες τιμών έχουν ακόμα δρόμο ενώ υπάρχει αρκετή απόσταση ασφαλείας από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με γενικευμένη συσσώρευση και σταθεροποίηση στις διεθνείς αγορές, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 923,69 μονάδες με άνοδο 0,47%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των 916,41 μονάδων, λίγο μετά το άνοιγμα, έως το υψηλό των 925,09 μονάδων κοντά στο κλείσιμο.

Ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 2.300 μονάδες κλείνοντας στις 2.302,32 μονάδες με άνοδο 0,66%, ο τραπεζικός δείκτης για ακόμη μια φορά υστέρησε με άνοδο 0,14% και κλείσιμο στις 851,12 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.237,56 μονάδες με άνοδο 0,47%.Β 

Η αξία συναλλαγών σχεδόν διπλασιάστηκε στο φινάλε, διαμορφούμενη στα 76,69 εκατ. ευρώ, με τα 15,81 εκατ. ευρώ ήτοι το 21% του συνόλου να είναι πακέτα σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, OTE, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Autohellas και Lamda Development.

Στις τράπεζες, οι αγορές στο τέλος έφεραν την Εθνική στο +2,13% και τη Eurobank στο +0,82%, πτώση 1,52% είχε η Alpha Bank και σχεδόν αμετάβλητη η Πειραιώς. Στον ευρύτερο Large Cap, κέρδη 2,50% είχε η Coca Cola HBC ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Μυτιληναίος, Viohalco, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή. Πτώση άνω του 2% είχε η Τιτάν και άνω του 1% οι Motor Oil, Jumbo και Lamda Development.

Στον Mid Cap ξεχώρισε με έμφαση η Intracom Holdings με άνοδο 7,29%, η AVAX +2,60%, Κέκροπας +2,86%, Cenergy Holdings +1,71% και Πλαίσιο +1,11%, ενώ υποχώρησαν οι Attica Bank, Έλτον, MIG, Profile και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά η κινητικότητα σε πολλά small caps συνεχίστηκε όπως σε Audiovisual, Βιοτέρ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Βιοκαρπέτ, Μαθιός, ΑΕΓΕΚ, Χαϊδεμένος, ΣΙΔΜΑ, Προοδευτική, Κυριακούλης, Lavipharm και Δομική Κρήτης.Β 







Β