7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Ανοδικά στο ξεκίνημα του β' εξαμήνου οι ευρωαγορές

Ανοδικά στο ξεκίνημα του β' εξαμήνου οι ευρωαγορές

Σε πορεία για ισχυρό ξεκίνημα του δεύτερου μισού του έτους βρίσκονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι κινούνται με άνοδο που ξεπερνά κατά περιπτώσεις το 1% με ώθηση από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και τη νέα αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη σε υψηλά άνω της 20τίας σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του δείκτη PMI της IHS Markit.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με άνοδο 0,74% στις 456,17 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να ενισχύεται κατά περίπου 2,3% έπειτα από πέντε διαδοχικές ημέρες απωλειών με φόντο τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε Ασία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αεροπορικές EasyJet, IAG και Ryanair ενισχύονται όλες από 3% έως 4% και βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,85% και βρίσκεται στις 15.663 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,75% κινούμενος στις 6.556 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κινείται στις 7.110 μονάδες με κέρδη άνω του 1%. 

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,9% στις 25.329 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερα κινείται ο ισπανικός IBEX 35 με άνοδο 1,2% στις 8.925 μονάδες.

Στο θετικό κλίμα της ημέρας συντελούν σε μεγάλο τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, η οποία σημείωσε νέο ρεκόρ σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του σχετικού δείκτη της Markit.

Ειδικότερα, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από 63,1 τον Μάιο, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση (63,1). Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τότε που άρχισε η διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας, τον Ιούνιο του 1997.

Παράλληλα, ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος περιλαμβάνεται στον σύνθετο PMI που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και θεωρείται καλός «οδηγός» για την οικονομική ευρωστία, αυξήθηκε από το 62,2 τον Μάιο στο 62,6 τον Ιούνιο.

Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της Associated British Foods ενισχύεται άνω του 5% αφότου αναβάθμισε το ετήσιο outlook για τη ναυαρχίδα της στη λιανική την Primark.

Αντίθετα, η εταιρεία real estate με έδρα το Λουξεμβούργο Grand City Properties υποχωρεί κατά 3,3%.