Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τις εκλογές στην Γερμανία

Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τις εκλογές στην Γερμανία

Σε θετικό έδαφος έχουν ξεκινήσει την εβδομάδα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να δείχνουν ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία, την ώρα που η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την ανοδική της πορεία με το Brent να κινείται στις παρυφές των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3% και κινείται στις 464,65 μονάδες με σχεδόν όλους τους κλάδους του στο «πράσινο», ενώ οι εταιρείες της ενέργειας ηγούνται των κερδών με άνοδο του τομέα κατά 1,9%.

Πρωταγωνιστής της ημέρας αναδεικνύεται ο γερμανικός DAX που εμφανίζει κέρδη 0,8% και κινείται σε υψηλό 10 ημερών στις 15.658 μονάδες, καθώς το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογών δείχνει να αποκλείει τη συμμετοχή του αριστερού κόμματος Die Linke σε κυβερνητικό συνασπισμό, καθησυχάζοντας τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενη στροφή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σε μη φιλική για την αγορά πολιτική.

Την ίδια ώρα, σε ρυθμιστές της κατάστασης ως προς το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αναδείχτηκαν βάσει ποσοστών οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, ωστόσο οι συνομιλίες με το SPD που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες ίσως και μήνες.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,5% κινούμενος στις 6.673 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7.072 μονάδες με +0,3%, ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται στο +0,25% και τις 26.040 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που σημειώνει άνοδο 0,6% και διαπραγματεύεται στις 8.927 μονάδες.

Κατά τα άλλα, όπως προαναφέρθηκε με τις τιμές του πετρελαίου στις παρυφές των 80 δολαρίων το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, με τον τίτλο της BP να ενισχύεται άνω του 2,4% έπειτα από πανικό που προκλήθηκε στην Βρετανία το σαββατοκύριακο καθώς οι ελλείψεις οδηγών φορτηγών είχαν αποτέλεσμα να μείνουν πολλά πρατήρια χωρίς βενζίνη.

Στην κορυφή πάντως του Stoxx κινείται η μετοχή της ελβετικής εταιρείας παροχής επαγγελματικών χώρων με άλμα 6%, στον απόηχο των δημοσιευμάτων που την εμφανίζουν να εξετάζει διάσπασή της.