Ανοδικά οι ευρωαγορές λόγω «ανοίγματος» των οικονομιών

Ανοδικά οι ευρωαγορές λόγω «ανοίγματος» των οικονομιών

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να βολιδοσκοπούν τις διαδικασίες επανεκκίνησης των οικονομιών της ηπείρου αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται καθώς η Ευρώπη προσπαθεί σταδιακά να ορθοποδήσει εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην Γερμανία, ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 1, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στις αρχές για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, ενώ στην Γαλλία το ζήτημα που προέκυψε με την φαρμακευτική εταιρεία Sanofi αναφορικά με τις προτεραιότητα στην διάθεση ενός πιθανό του εμβολίου παραμένει κυρίαρχο στην επικαιρότητα.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 328,24 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,47% με τον κλάδο των πρώτων υλών να κινείται ανοδικά κατά 3% ενώ τις μετοχές του κλάδου λιανικής να χάνουν 0,4%

Στην Γερμανία, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,24% στις 10.465 μονάδες, ενώ κέρδη 0,1% σημείωσε ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που διαμορφώθηκε στις 4.277 μονάδες.

Στο Λονδίνο, άνοδο 1% σημείωσε ο δείκτης FTSE 100 στις 5.799 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχώρησε οριακά στις 16.852 μονάδες. Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 υποχώρησε στις 6.474 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται και η συρρίκνωση που κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης στο α' τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς τα lockdown που επιβλήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω κορονοϊού άφησαν το αποτύπωμά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, συρρίκνωση 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο της χρονιάς, σε τριμηνιαία βάση ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η πτώση ήταν 3,2%.