Με απώλειες αντικαθιστούν τα προηγούμενα κέρδη οι ευρωαγορές

Με απώλειες αντικαθιστούν τα προηγούμενα κέρδη οι ευρωαγορές

Καθοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη με τους επενδυτές επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στις εξελίξεις που αναμένονται από τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στους δύο οικονομικούς γίγαντες.

Λίγες μέρες πριν, ο Αμερικάνος πρόεδρος αποφάσισε να προκαλέσει πανικό στις αγορές δηλώνοντας ότι οι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο συνομιλίες με την Κίνα μπορεί να ακυρωθούν. Από την πλευρά του ο άλλοτε μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σημείωσε πως «είναι θέμα χρόνου έως ότου οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα κάνουν πολλούς ακόμη οικονομολόγους να προειδοποιήσουν για επικείμενη παγκόσμια ύφεση και χρηματοπιστωτική αστάθεια».

Επιπλέον σύμφωνα με την Goldman Sachs , αυξάνονται οι φόβοι για οικονομική ύφεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενώ η τράπεζα δεν ελπίζει πλέον σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020.

«Αναμένουμε να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που στοχεύουν τα εναπομείναντα 300 δισ. δολάρια των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα», ανέφερε η τράπεζα.

Την 1η Αυγούστου o Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα η Κίνα να σταματήσει τις αγορές των γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ.

Σ'' αυτό το τοπίο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,84% στις 370.73 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει κατά 0,19% στις 11.647, ο γαλλικός CAC καταγράφει απώλειες 0,37% στις 5.293 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,39% στις 7.206 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,13%, ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,78% και ο πορτογαλικός PSI 20 κατά 0,88%.

Τα χρηματιστήρια της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ κινήθηκαν νωρίτερα σε θετικό έδαφος, παρότι οι επενδυτές εξακολουθούν να εστιάζουν στην εμπορική διαμάχη.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι φόβοι της ύφεσης ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου αυξάνονται και ο γίγαντας της Wall Street δεν αναμένει πλέον εμπορική συμφωνία πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Στην Ευρώπη, ο σύμβουλος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον έφτασε στο Λονδίνο την Κυριακή για συνομιλίες, όπου αναμένεται να παροτρύνει τη Βρετανία να λάβει αυστηρότερη θέση απέναντι στο Ιράν και στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αφότου η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.