Προς τις 950 μονάδες το ΧΑ, επιστροφή στο Δεκέμβριο του '14 

Προς τις 950 μονάδες το ΧΑ, επιστροφή στο Δεκέμβριο του '14 

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ράλι έως και 1,66% και τον DAX σε νέα ιστορικά υψηλά και κοντά στις 13.600 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εξαιρετική εικόνα και σήμερα κινούμενο σε νέα υψηλά 61 μηνών πλησιάζοντας και το κομβικό όριο των 950 μονάδων, εν αναμονή της ετυμηγορίας του οίκου Fitch σήμερα το βράδυ. 

Διεθνώς το κλίμα είναι πολύ βελτιωμένο καθώς στις ευρωπαϊκές αγορές γίνεται «πάρτι» με νέα υψηλά, ενώ το ισχυρότερο χρηματιστήριο της Ηπείρου, ο DAX της Φρανκφούρτης βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, πλησιάζοντας μάλιστα το όριο των 13.600 μονάδων! 

Η ανησυχία για τον κοροναϊό υπάρχει, ενώ τα μέτρα προφύλαξης στην Κίνα παίρνουν μορφή παροξυσμού καθώς κλείνουν ιστορικά αξιοθέατα και αλυσίδες καταστημάτων εστίασης, όμως οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πως δεν συντρέχει ακόμη λόγος να κηρυχθεί «παγκόσμιος συναγερμός», φαίνεται πως «καλύπτει» τους επενδυτές. 

Σε εγχώριο επίπεδο, θυμίζουμε πως σήμερα το βράδυ έχουμε την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου Fitch, με την αγορά να δείχνει συγκρατημένα... θετική προσμονή. Πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα και την πρώτη που θα γίνει έχοντας ένα κυβερνητικό δείγμα σχεδόν εφτά μηνών, διάστημα ικανό για να δώσει στίγμα, αντιθέτως με τις προηγούμενες αξιολογήσεις, που ήταν πολύ κοντά στις εκλογές. 

Κάποιοι κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αναβάθμιση των προοπτικών – outlook της Ελλάδος από σταθερή σε θετική, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο κάτι τέτοιο θα είναι «bonus» για τους long στο Χ.Α. ή αν έχει προεξοφληθεί. 

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 947 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,86%, σε μια συνεδρίαση όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι η απουσία πωλητών, κάτι που επιτρέπει ακόμη και με μικρές σχετικά αγορές, να κινούνται εύκολα δείκτες και μετοχές υψηλότερα. 

Κέρδη άνω του 2% έχει στον FTSE 25 η Lamda Development κινούμενη προς τα 8,50 ευρώ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται μετοχές όπως Πειραιώς, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco. Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται μόνο οι Eurobank και Σαράντης. 

Στο χώρο του Mid Cap, η κίνηση – ασανσέρ της μετοχής της AVAX συνεχίζεται καθώς σήμερα ανακάμπτει σε ποσοστό κοντά στο 10%, κέρδη άνω του 5% έχει η MIG, άνω του 4% ενισχύονται οι Quest Συμμετοχών και Κέκροπας, ενώ θετικά διαπραγματεύονται οι Attica Bank, Intrakat, Κρι Κρι, ΟΛΘ (με μικρό όγκο όμως), Πλαστικά Θράκης κ.λπ. 

Στις μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα υπάρχει σε τίτλους όπως Μινέρβα (+28,96%), Ακρίτας, Μαθιός, Frigoglass, Audiovisual, Reds και Αλουμύλ. Στο σύνολο της αγοράς, 78 μετοχές ενισχύονται έναντι 36 που υποχωρούν.