Ανησυχία για ντόμινο στις αγορές - Στο κόκκινο οι δείκτες φόβου

Ανησυχία για ντόμινο στις αγορές - Στο κόκκινο οι δείκτες φόβου

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Στο αναμενόμενο sell-off των κινεζικών αγορών αλλά και στις ευρύτερες ανησυχίες των επενδυτών για ντόμινο είναι στραμμένα τα βλέμματα παγκοσμίως καθώς τα χρηματιστήρια της Κίνας ανοίγουν ξανά, την ώρα που οι δείκτες φόβου χτυπούν κόκκινο. Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού αναμένεται να αποτυπωθούν στο ταμπλό και γι’ αυτό το λόγο η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στην αγορά 174 δισ. δολάρια για να εμποδίσει πιθανό κραχ.

Τα κινεζικά χρηματιστήρια είναι κλειστά από τις 23 Ιανουαρίου και είναι λογικό να δούμε ένα κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων. Στο μεταξύ, στη Wall Street ο δείκτης VIX (που καταγράφει τη μεταβλητότητα, γνωστός και ως δείκτης φόβου) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο αλλά με έκρηξη όπως της περασμένης Παρασκευής πολύ εύκολα μπορεί να πιάσει ή και να ξεπεράσει τα υψηλά του 2015 ή ακόμη και του 2011.

Την περασμένη Παρασκευή ο VIX ενισχύθηκε κατά 21,63% στις 18,84 μονάδες και πλέον βρίσκεται 38,42% υψηλότερα από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών. Ένα ακόμη σημάδι φόβου προκύπτει από το γεγονός ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές για ομόλογα. Στις 20 τελευταίες ημέρες συναλλαγών, τα ομόλογα ξεπερνούν σε απόδοση τις μετοχές κατά 3,93 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι από τις χειρότερες επιδόσεις των μετοχών σε σύγκριση με τα ομόλογα σε διάστημα 2 ετών.

Ένα εκρηκτικό μείγμα απληστίας και φόβου κυριαρχεί, λοιπόν, στις αγορές από την αρχή του έτους καθώς από το απόλυτο ράλι περάσαμε στον απόλυτο φόβο και ο Φεβρουάριος εκτιμάται ότι θα είναι μήνας ακραίων ανησυχιών για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην οικονομία και την πορεία των χρηματιστηρίων. Η νέα επιδημία ιογενούς πνευμονίας είναι λιγότερο φονική από προηγούμενες όμως δείχνει ικανή να «μολύνει» πολύ περισσότερο τις αγορές. Αναλυτές βλέπουν να επηρεάζονται τα πάντα, ακόμη και οι αμερικανικές εκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις προσπάθειες των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν οι οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού γιατί πολύ απλά το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα σταματήσει. Πάντως, αναλυτές συστήνουν ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι σε τέτοια απρόβλεπτα και σπάνια συμβάντα στην αρχή παρατηρείται εφησυχασμός και όσο το φαινόμενο εξελίσσεται οι ανησυχίες καταλήγουν να γίνονται υπερβολικές μέχρι την αποκλιμάκωσή του, μέχρι δηλαδή τη στιγμή που ο ιός θα αρχίσει να υποχωρεί.

Στην περίπτωση του SARS, για παράδειγμα, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ επηρεάστηκε αρνητικά και ανέκαμψε όταν ο αριθμός των κρουσμάτων κορυφώθηκε και άρχισε να υποχωρεί. Κανείς, ωστόσο, δεν περιμένει να περιοριστεί το φαινόμενο τόσο άμεσα, ήτοι μέσα στον Φεβρουάριο και γι’ αυτό εκφράζονται ανησυχίες ακόμη και για ντόμινο στις αγορές.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι πιο συντηρητικές προβλέψεις κάνουν λόγο για διόρθωση στη Wall Street της τάξης του 10% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500 να έχει ήδη καταγράψει απώλειες 3% και τον Dow 3,8%. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές και δούμε περαιτέρω διόρθωση της τάξης του 6%-7%, τότε η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη. Όμως ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως και άλλες χώρες εκτός της Κίνας θα πρέπει να προετοιμαστούν για ξέσπασμα του ιού, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επιβληθούν περιορισμοί στο εμπόριο, εξέλιξη που θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές και κατ’ επέκταση τα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με την Capital Economics, μετά την κεντρική τράπεζα της Κίνας και άλλοι οργανισμοί θα προσπαθήσουν να «αποκρούσουν» τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, με την κεντρική τράπεζα της Σρι Λάνκα να έχει ήδη αποδώσει εν μέρει τη μείωση των επιτοκίων στις ανησυχίες για τον κορονοϊό. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται ανάλογες κινήσεις σε Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες.

Το χρονικό της εξάπλωσης του κορονοϊού

31 Δεκεμβρίου: Η Κίνα ενημέρωση τον ΠΟΥ για κρούσματα πνευμονίας στην πόλη Γουχάν.

5 Ιανουαρίου: Κινέζοι αξιωματούχοι αποκλείουν μία νέα επιδημία τύπου SARS

7 Ιανουαρίου: Ο ΠΟΥ ανακοινώνει ότι εντοπίστηκε νέος κορονοϊός.

11 Ιανουαρίου: Η Κίνα ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο από τον ιό, έναν 61χρονο που είχε αγοράσει προϊόντα από την ιχθυαγορά της Γουχάν.

13 Ιανουαρίου: Αναφέρεται το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, στην Ταϊλάνδη, μία γυναίκα που είχε επισκεφθεί τη Γουχάν.

16 Ιανουαρίου: Πρώτο κρούσμα στην Ιαπωνία, ένας άνδρας που και αυτός είχε επισκεφθεί την Γουχάν

17 Ιανουαρίου: Δεύτερος θάνατος στη Γουχάν. Οι αμερικανικές αρχές ανακοινώνουν ότι τρία αεροδρόμια θα «σκανάρουν» όσους επισκέπτονται τις ΗΠΑ από τη συγκεκριμένη πόλη.

20 Ιανουαρίου: Τρίτος θάνατος καταγράφεται στην Κίνα και τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τα 200. Επιβεβαιώνονται πλέον κρούσματα σε ΗΠΑ, Νεπάλ, Γαλλία, Αυστραλία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Ταϊβάν

22 Ιανουαρίου: Οι θάνατοι αυξήθηκαν στους 17 και τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 550.

23 Ιανουαρίου: Σε καραντίνα τέθηκε η πόλη Γουχάν και αργότερα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα του ιού δεν συνιστά συμβάν διεθνούς ανησυχίας και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μεταδίδεται εκτός Κίνας.

24 Ιανουαρίου: Στους 26 οι νεκροί από τον κορονοϊό, πάνω από 830 κρούσματα. Αποκλείστηκαν 13 πόλεις με συνολικό πληθυσμό 41 εκατ.

27 Ιανουαρίου: Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σε 106 και των κρουσμάτων σε 4.515 μόνο στην Κίνα, ενώ στην επαρχία που ξέσπασε ο ιός τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε μία ημέρα.

30 Ιανουαρίου: Ο ΠΟΥ σήμανε παγκόσμιο συναγερμό με τον ιό να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Κίνα και πλέον γίνονται εκτιμήσεις για δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Στους 170 οι νεκροί στα 7.711 τα κρούσματα στην Κίνα.

31 Ιανουαρίου: Πλησιάζουν τους 10.000 οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ χώρες όπως η Ρωσία, η Μ. Βρετανία και η Ισπανία καταγράφουν τα πρώτα κρούσματα.

1 Φεβρουαρίου: Στους 259 αυξάνονται οι νεκροί και σε 11.791 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα. Νέα κρούσματα σε Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδά κ.ά.

2 Φεβρουαρίου: Στα 304 τα θύματα και στα 14.380 τα κρούσματα στην Κίνα, ενώ καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στις Φιλιππίνες.

AP Photo/Eugene Hoshiko