Αναμνηστικά νομίσματα για το 1821: Μια χαμένη ευκαιρία;

Αναμνηστικά νομίσματα για το 1821: Μια χαμένη ευκαιρία;

Το νομισματικό πρόγραμμα της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» έχει ξεκινήσει από τις 18 Ιανουαρίου και τα προσφερόμενα νομίσματα διατίθενται μέσω e-shop. Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, η χώρα προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς νομισμάτων προοριζόμενη για συλλέκτες και όχι μόνο. Ο όρος «αναμνηστικά νομίσματα» αφορά τις περιπτώσεις των νομισμάτων που δεν προορίζονται από την αρχή της έκδοσης τους για συναλλαγές και πωλούνται εξαρχής σε τιμές υψηλότερες της ονομαστικής τους.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις στα social media, η εν λόγω έκδοση δεν χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους συλλέκτες του είδους. Γεννήθηκε η απορία να μάθουμε περισσότερα για τις επετειακές σειρές κι απευθυνθήκαμε στον κ. Πολυδεύκη Καραμήτσο από τον ομώνυμο οίκο δημοπρασιών στη Θεσσαλονίκη.

«Οι πρόχειρες απεικονίσεις της, όσο και η μίξη της ελληνικής επανάστασης με πρόσωπα που εμφανίστηκαν αργότερα στην ελληνική ιστορία, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μάλλον δικαιολογούν τα αρνητικά σχόλια», εξηγεί από το τηλέφωνο ο κ. Καραμήτσος συμπληρώνοντας: «Κατά την δεκαετία του 1830 φιλοτεχνήθηκε μια σειρά μεταλλίων απαράμιλλης ομορφιάς από τον Konrad Lange για να τιμήσει τα πρόσωπα της ελληνικής επανάστασης. Προσωπικά, την βρίσκω πολύ πιο επιτυχημένη και όμορφη από τη σημερινή σειρά».

Konrad Lange

Πέρα, όμως, από το αισθητικό μέρος που είναι σαφώς υποκειμενικό, ο κ. Καραμήτσος επισημαίνει κάτι ουσιώδες για τη συλλεκτική αξία των νομισμάτων. «Η αποτυχία του ελληνικού νομισματοκοπείου να ικανοποιήσει τους συλλέκτες δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το 1978 που ξεκίνησε η τακτική έκδοση αναμνηστικών νομισμάτων, οι ποσότητες κοπής ήταν πολλές χιλιάδες (μέχρι και 30.000 αναμνηστικά νομίσματα) για μόλις μερικές χιλιάδες συλλεκτών. Όταν, δε, εορταζόταν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, η ποσότητα κοπής έφτανε μέχρι και τις 150.000 νομίσματα προσδοκώντας στο ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού από το εξωτερικό. Προέκυψε λοιπόν ζήτημα κατά την εκποίηση τους μετέπειτα. Ο κόσμος καλέστηκε να πληρώσει μια υπεραξία που λόγω της μεγάλης ποσότητας κοπής δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει πίσω και πολλοί τελικά, προχώρησαν στην τήξη των νομισμάτων αυτών. Για να πάρουμε μια ιδέα, οι ποσότητες κοπής πολλές φορές ήταν ισάξιες των συλλεκτικών νομισμάτων της Κίνας!». 

Οι «ευκαιρίες»

Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα: Υπάρχουν νομίσματα που δικαιώνουν τη σημασία της έκδοσης και αυξάνουν την αξία τους μέσα στον χρόνο; «Τα μόνα δύο χρυσά νομίσματα που “γλύτωσαν” από τον ευτελισμό της τιμής τους και ακόμα και σήμερα πωλούνται αρκετά υψηλότερα της εσωτερικής τους αξίας, είναι το αναμνηστικό νόμισμα του 1990 αξίας 20.000 Δραχμών. Εκδόθηκε για την επέτειο των 50 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940 και η μέγιστη κοπή του ήταν 1.000 νομίσματα. Το άλλο είναι του 1994, αξίας 10.000 Δραχμών, για την εκατονταετηρίδα του Βόλεϊ, με μέγιστη κοπή τα 650 νομίσματα».

100 χρόνια βόλει

Αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Καραμήτσος επισημαίνει ότι τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα: «Την δεκαετία του 2010 μέχρι και τη σειρά για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης το νομισματοκοπείο είχε επιδείξει σημαντική βελτίωση, όχι μόνο στα συλλεκτικά νομίσματα και στα θέματα που επέλεγε, αλλά και στις ποσότητες κοπής που μειώθηκαν αισθητά και ανάγκασαν ξανά τους συλλέκτες να τα αναζητούνε. Επιλέχθηκαν θέματα από την αρχαία ιστορία μας, τους αγώνες που δώσαμε, τις προσωπικότητες που έκαναν πασίγνωστη την χώρα μας. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό αποτυπώθηκε, όχι μόνο σε μας εδώ, αλλά και στους συλλέκτες του εξωτερικού. Σίγουρα, ο κόσμος περίμενε κάτι περισσότερο από αυτήν την έκδοση για ένα τόσο μεγάλο γεγονός όσο η ανεξαρτησία της Ελλάδας μας».

επέτειος 28η οκτωβρίου 1940

Τα νομίσματα που έχει θέσει σε κυκλοφορία η «Επιτροπή Ελλάδα 2021» προσφέρονται στο πωλητήριο της ιστοσελίδας. Η πρώτη σειρά με τίτλο «Τα πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους» αποτελείται από νομίσματα διμεταλλικά, από υλικό Cu Ni, κράμα χαλκού και νικελίου, με ενδιάμεσο δακτύλιο από πολυμερές υλικό μπλε χρώματος. Κάθε νόμισμα αυτής της σειράς κοστίζει 40 ευρώ. Η δεύτερη σειρά, με τίτλο «Οι επεκτάσεις του Ελληνικού Κράτους», αποτελείται από ασημένια νομίσματα που φέρουν ιστορικές μορφές, με τιμή 200 ευρώ έκαστο. Η τρίτη σειρά, με τίτλο «Οι εμβληματικές σημαίες της νεότερης Ελλάδας», είναι η πιο ακριβή, καθώς τα τέσσερα νομίσματα είναι από χρυσό 22 καρατίων.

[email protected]